bezár
 

art&design

2009. 01. 20.
Képregény a Louvre-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Képregény-kiállítás lesz a párizsi Louvre-ban január 22. és április 3. között: a franciák által nagyra tartott műfaj négy illusztris képviselője, Nicolas de Crécy, Marc Antoine Mathieu, Eric Liberge és Bernard Yslaire műveit tekintheti meg a közönség.
Nem ez az első eset, hogy a képregény a híres múzeum főszereplőjévé válik, a mostaninak azonban van egy kis provokatív jellege is. A művészek a Mona Lisáról is kiállítanak egy-egy karikatúrát. Kilencven évvel Marcel Duchamp Giocondája után ott lesz Crécy kutyás, Mathieu arc nélküli, Liberge halálfejes Mona Lisája. Yslaire megelégszik egy egyszerű portréval.
    
A kiállítás számára nagy részben abból a négy kötetből válogattak a szervezők, amelyeket a művészek készítettek a Futuropolis kiadó és a Louvre közötti megállapodás értelmében. A múzeum azzal bízta meg az alkotókat, hogy a Louvre egy-egy művét, gyűjteményét vagy termét változtassák képregénnyé.
    
Crécy a megbízatás alapján egy jéggel borított világot ábrázolt, amelyben egy régészcsoport a jégpáncél alatt megtalálja a Louvre-ot. A művészet jövőjéről szóló rajzokban sok humor és költészet vegyül. Mathieu képregényében egy öreg könyvtáros kapja azt a feladatot, hogy katalogizálja a múlt múzeumát. Ő egész életét arra áldozza, hogy megtalálja a végtelen folyosók egyik falába rejtett "Nagy Művet". Liberge az éjszakai Louvre-ot képzeli el, szellemeivel, titkos szögleteivel. A múzeumban őrként dolgozó süketnéma fiatalember fantáziáit jeleníti meg. Yslaire főszereplője egy festő, aki Robespierre megrendelésére a "Legfőbb Lényt" próbálja megfesteni - írta a Corriere della Sera című olasz lap.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Julian Fellowes: Downton Abbey
Frédéric Tellier: A tűzön át
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés