bezár
 

art&design

2009. 01. 21.
Fiume szenzációs ókori leletei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A horvát régészek egymás után tárják fel Fiume óvárosában a szenzációs leleteket, ezúttal egy 40 négyzetméteres mozaikot találtak az V. századi bazilika padlózatán - adta hírül a Novi List című újság.
A nagyszerű lelet a nemrég föltárt korakeresztény bazilika padlózatát alkotta, ez az egyik legrégibb régészeti emlék Fiuméban. A lap beszámolója szerint a mozaikok meglepő épségben kerültek elő.

"A mozaikokon ugyanazok a motívumok vannak - geometriai formák, fonatok, hullámvonal - amelyeket korábban találtunk a korakeresztény bazilika feltárásakor a bejárati részen" - mondta Josip Visnjic vezető régész. Hangsúlyozta, hogy ez a lelet része lehet a bazilika alatt húzódó ókori Tarsat fürdőjének.

Az újság beszámolt arról, hogy a mozaik feltárása után sorokban érkeztek a fiumeiek megcsodálni az újabb leletet, amelyet a múlt év végén négy hónapos ásatás után már megtaláltak a régészek, de csak most tárták föl teljes szépségében.

A horvát rádió és televízió híre szerint a fiumei régészeti munkálatok mintegy hárommillió kunába (115 millió forint) kerülnek.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés