bezár
 

art&design

2009. 01. 23.
Így éltünk a hatvanas években
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elvek és alkuk - Így éltünk a hatvanas években címmel történeti kiállítás nyílik pénteken a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban: a tárlaton a hatvanas évek, a kádári konszolidáció világát jelenítik meg.
Béres Katalin muzeológus szerint egyre nagyobb az érdeklődés a közelmúlt tárgyi emlékei iránt és a szakembereknek is érdekük, hogy a szocializmus évtizedeinek tárgykultúráját mihamarabb múzeumba mentsék. Ezek a tárgyak ugyanis hamar megsemmisülnek, minőségileg sem olyanok, mint a régebbi korok emlékei, amelyek generációról generációra öröklődtek - fogalmazott a történész.
    
Béres Katalin hozzáfűzte: a tárlat azt az ellentmondást mutatja be, amikor a "puhuló" diktatúrában élnek az emberek, a hétköznapokat a hatalom igyekszik élhetővé tenni, ugyanakkor a besúgóhálózaton keresztül mégiscsak jelen van.
    
A kiállításon az első két enteriőr az otthon: egy kisgyermekes városi értelmiségi család szobája és egy a falusi kockaház konyhája, ahol még a hagyományos kredenc látható, de már megjelennek a modern kor kellékei is. Zala megyében 1963-ban fejeződött be a villamosítás, ettől kezdve a háztartásokban megjelentek a gépek: a hűtőszekrény és a rezsó is. 
    
A lakótérből a látogató egy folyosóra érkezik, ami lehet akár a párt vagy éppen egy tanácsépület előtere is. A rácsos faliújságokon helyezték el a korszakra legjellemzőbb információkat, képeket. A folyosóról nyílik a tanácsterem, amelyet "szocialista szertartásokra" - névadókra, KISZ-esküvőkre - rendeztek be: ezekkel a ceremóniákkal az egyház befolyását próbálták meg ellensúlyozni. Mellette ifjúsági klub, ide jártak fél évszázaddal ezelőtt a hosszú hajú, miniszoknyát viselő fiatalok. 
    
A folyosót fal zárja, aminek a térelválasztó funkció mellett szimbolikus jelentése is van. Ez a "hatalom fala", amiről Kádár János néz le a népre, itt helyeztek el fotókat a munkásőrségről és a néphadseregről is. A falon túl a szabadba jutunk, az utca rendjét egy korabeli egyenruhás rendőr felügyeli, mellette oldalkocsis motorkerékpár. A "téren" berendezett színpad mögött látható a Ciklon - a hatvanas évek népszerű helyi együttesének - óriásplakátja és itt kapott helyet Zorán gitárja, ami akkoriban került az együttes egyik tagjának a tulajdonába. 
    
A maszekok világát aprócska fodrászüzlet illusztrálja a tárlaton, vele szemben egy vasúti váróterem található. A hatvanas években már engedélyezték az utazásokat: a piros útlevéllel évente lehetett a szocialista országokba utazni, a kékkel pedig háromévente a nyugati országokba. A kiállításon megjelenítik a mozit is, hiszen a hatvanas években már a legapróbb településekre is eljutottak a filmek. A Magyar Nemzeti Filmarchívum anyagából néhány filmhíradó-részletet is levetítenek. 
    
A tárlat április végéig lesz látható Zalaegerszegen, majd Keszthelyen és Nagykanizsán is bemutatják. A kiállítási tárgyak egy része aztán a visszakerül a tulajdonosokhoz, a többit pedig a múzeum történeti gyűjteményében őrzik majd - mondta végezetül Béres Katalin.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés