bezár
 

art&design

2009. 01. 24.
Tűzesetek az objektív mögül
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendhagyó módon mutatja be a lánglovagok munkáját a Tűzoltó Múzeum legközelebbi, keddi rendezvényén: az előadók arról beszélnek, hogy milyen körülmények között készülnek a tűzoltók bevetéseit megörökítő felvételek és a munka milyen hatással vannak a fotósokra.
A Tűzoltó Múzeum filmklubjának meghívott vendége lesz Bisztricz Anett, a székesfehérvári tűzoltóság szóvivője és Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) sajtóügyeletese.
    
Kis-Guczi Péter 2001 óta készít felvételeket tűzesetekről. Az első halott látványát azóta sem tudta elfelejteni. "A VII. kerületben volt lakástűz, egy idős hölgy az ágyban dohányzott. Azért hagyott mély nyomot bennem az eset, mert a mozgássérült hölgy nyújtotta a kezét a telefon felé, hogy segítséget kérjen, de nem érte azt el" - fogalmazott az OKF sajtóügyeletese. 
    
A tűzeseteknél a hivatásos szervek és újságírók készítenek fotót. Munkájuk abban különbözik, hogy az újságírókat hajtja a hírverseny, ezért minél gyorsabban kell elkészíteniük a képeket és beküldeni a szerkesztőségbe, míg a tűzoltóság munkatársai az elejétől a végéig lefotózzák a mentést. A felvételeket tűzvizsgálati és oktatási célokra használják, de küldenek képeket a sajtónak is, hogy munkájukról számot adjanak. 
    
A tűzeseteket fotózók munkája egyben azonos: hatalmas pszichikai megterheléssel jár. "A feszültséget általában úgy próbáljuk feloldani, hogy beszélgetünk egymással" - mondta Kis-Guczi Péter. 
    
Az előadók minderről részletesen számolnak be a Tűzoltó Múzeum filmklubján, amelyen vetítést is láthatnak az érdeklődők különböző tűzesetekről, balesetekről. A rendezvény január 27-én, kedden 17 órakor kezdődik a múzeum X. kerületi épületében, a Martinovics tér 12. szám alatt. A belépés ingyenes.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés