bezár
 

art&design

2009. 01. 27.
Bencsik János kiállítása Csiki László emlékére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csiki László író, költő, dramaturg emlékének szentelte legújabb kiállítását Bencsik János festőművész; a tárlat a mai naptól a budapesti Bem moziban tekinthető meg - tájékoztatta a kiállítás szervezője a sajtót.
Mint Kántor László rendező, producer elmondta, hogy a festőművészt régi baráti és szakmai kapcsolat fűzte a 2008 októberében elhunyt Csiki Lászlóhoz, többek között illusztrálta a költő egyik verseskönyvét is.
    
Bencsik János Budapesten született, de utána Marosvásárhelyen nőtt fel, Bukarestben dolgozott, ezt követően költözött vissza Magyarországra; az erdélyi származású Csiki László nagyon szerette az ő képeit - beszélt a festőművészről Kántor László.
    
Mint hozzátette, a kiállítással többek között a nemrég elhunyt író filmes kapcsolódásainak szerettek volna emléket állítani. Azért a Bem moziban, mert sok időt töltött ott, dolgozott is a filmszínháznak.
    
A producer kitért a Csiki Lászlót a mozi világához kötő további szálakra is: elmondása szerint az író 1999-től haláláig a Budapest Filmstúdió, majd az Új Budapest Filmstúdió dramaturgja volt; utóbbi cégben tulajdonosként is társak voltak Kántor Lászlóval.
    
"Már a diplomafilmemet is Csiki László Eladott nagyapó című novellájából rendeztem, Álombánya címmel" - emlékezett Kántor László, hozzátéve, hogy többek között együtt dolgoztak Sopsits Árpád Torzók és Gulyás Gyula Fény hull arcodra című játékfilmjén, de számos dokumentumfilmet is készítettek együtt.
    
A kiállítást szervező producer-rendező elmondta, hogy Csiki László műveit más rendezők is feldolgozták, így az ő írásai alapján forgatta Tompa Gábor a Kínai védelem, illetve Maár Gyula az Ennyiből ennyi című filmeket.
    
A Margit körúti Bem moziban megrendezett tárlatot február 6-ig láthatja a közönség.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Julian Fellowes: Downton Abbey
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés