bezár
 

art&design

2009. 01. 28.
Nagy sikere van Tiziano Madonnájának Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy sikere van Tiziano Madonnájának Pécsett: a festményre és a restaurálásának folyamatát ábrázoló tablókra kevesebb mint három hét alatt 1800-an voltak kíváncsiak - mondta a tárlatnak helyet adó Művészetek és Irodalom Háza igazgatója az MTI-nek kedden.
Kőhalmi Andrea szavai szerint a látogatók száma különösen annak tükrében magas, hogy egy kis kamara-kiállításról van szó, melyet az időjárás sem fogadott kegyeibe, a hideg idő és az ónos eső talán sokak kedvét elvette, hogy felkeresse az intézményt.

Az igazgató megjegyezte ugyanakkor: a január 8. és február 6. között nyitva tartó tárlatra ennek ellenére nemcsak a baranyai megyeszékhelyről, hanem Budapestről, Győrből, Kecskemétről, Miskolcról és Veszprémből is érkeztek érdeklődők, sőt, a szervezők olasz, valamint német turistacsoportokat is fogadtak.

Népszerűek a kiállítás kísérőprogramjai is, így csütörtökön várhatóan teltház előtt tarthat vetítéssel egybekötött előadást a képet restauráló Szentkirályi Miklós, a hétvégi Mandel Quartet koncertre, továbbá a reneszánsz vacsoraestre is minden jegy elkelt.

A Mária gyermekével és Szent Pállal című kép ismeretlen olasz mester alkotásaként sokáig egy pécsi lakás falát díszítette, majd 2005-ben a Nagyházi Galéria aukcióján bukkant fel és 140 millió forintos áron kelt el.
Pénzben kifejezhető értékét ma 1,4 milliárd forintra becsülik.

A művész saját kezű változtatásai sorát kimutató - azóta készült - röntgenfelvételek, továbbá a leltári leírás, ami bizonyítja, hogy a kép a XVII-XVIII. században Tiziano Vecellio (1488/90-1576) műveként számon tartva a modenai hercegi gyűjtemény kincsei közé tartozott, igazolta a Szépművészeti Múzeum művészettörténészét, Tátrai Vilmost, aki elsőként mondta ki, hogy a Madonna valószínűleg Tiziano alkotása.

A ma magángyűjtő tulajdonát képező, a Szépművészeti Múzeumban letétbe helyezett festmény művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt fél évszázadban Magyarországon előkerült műkincsek között, és Pécs az első vidéki város, ahol kiállították a múzeum és a pécsi művészetek háza között kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően.


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés