bezár
 

art&design

2015. 07. 27.
Szilvay Kornél-emlékérmét bocsát ki az MNB
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szilvay Kornél tűzoltóparancsnok születésének 125. évfordulója alkalmából újabb emlékérmével bővül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató emlékérme-sorozata - olvasható a jegybank honlapján.

A tájékoztatás szerint Szilvay Kornél fontosnak tartotta a tűzoltók biztonságát és a vagyontárgyak épségének megőrzését. 1928. június 30-án szabadalmaztatta a Szilvay-féle tűzoltó berendezést, a tűznek oltóporral vagy habbal való oltására, illetve rendszerbe állították az első nagyteljesítményű szárazoltó gépet.
    

Az emlékérme előlapja a Szilvay Kornél által szabadalmaztatott egyetemes oltógépet ábrázolja, a hátlapon közepén pedig kerettel körbevéve Szilvay Kornél portréja látható, a jobb peremen "a szárazoltás atyja" felirattal, utalva a mérnök találmányára.
    

A 2000 forint névértékű színesfém Szilvay Kornél-emlékérmét Bitó Balázs tervezte és a Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza.
    

Szilvay Kornál (1890-1957) még tanulóként megismerkedett a tűzoltóság munkájával, majd önkéntes tűzoltó lett. 1914-től a budapesti hivatásos tűzoltóknál műszaki tisztként dolgozott. Technikus lévén felismerte a tűzoltás fogyatékosságait és élénken foglalkoztatta a kérdés, milyen módon lehetne a tűzoltás során fellépő vízkárokat elkerülni. Esetenként ugyanis azt tapasztalta, hogy az égő anyagra zúdított víztömeg nagyobb kárt okozott, mint a tűz.
    

1923-ban szabadalmaztatta egy közömbös gázzal oltó (szárazoltó) gép elvi megoldását. Találmányának lényege abban állt, hogy egy robbanómotor kipufogó gázait először lehűti, ezután kompresszorral kellő nyomásra sűríti, majd a gázzal az oltó port (szódabikarbóna) a tűzre fúvatja. 1925-ben kezdték meg az első nagyobb szárazoltó gép gyártását a Mávag Mozdony- és Gépgyárban. Hivatalosan 1928 elején állították készenlétbe. Szilvay oltási eljárását továbbfejlesztette és a zárttéri transzformátorok oltására is kiterjesztette. Találmányát külföldön jelenleg főleg hajók raktártüzeinek oltásához alkalmazzák - olvasható a KFKI honlapján.
    

Számos szabadalma szolgálta még a tűzvédelem ügyét, köztük a hőhatásra záródó szelep vagy az úszószivattyú (8 méternél mélyebb vízforrások vizének hasznosítására), amelyek közül többet ma is használnak.
    

Mint tűzoltó tiszt több ezer tűznél vezette az oltást. Ő irányította 1947. jún. 20-án a budapesti Bazilika kupolatüzének oltását. Előrelátóan gondoskodott a nagy értékű freskók védelméről és az oltásnál felhasznált nagy vízmennyiség ellenére, beázás, azaz vízkár nem keletkezett. Egy kismotor-fecskendővel a kupola pilléreinek mélyedéseiből az összegyűlt vizet kiszívatta, a sugarakkal pedig megvédte a Bazilika ép részeit a leégéstől.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá? Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá?
Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák
art&design

Kelet kávézó, hétfő este Kelet kávézó, hétfő este
Kurátori tevékenység: elmélet és gyakorlat határán?
art&design

A művészet mint katalizátor A művészet mint katalizátor
Interjú Bubla Évával, az ÉrTEM Művésztelep és Szimpózium szervezőjével
Szűcs Attila Inside the Black Box című kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

Kóstolónyi Kosztolányi Kóstolónyi Kosztolányi
Összművészeti borkóstolás a Budapest Jazz Clubban
69. Berlinale, 2019. február 7-17.
Nényei Pál legújabb kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés