bezár
 

art&design

2009. 01. 29.
Sajtófotó pályázat: Takáts Péter kapta a MÚOSZ nagydíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dunaszerdahelyi pokol című sorozatával Takáts Péter, a Bors fotóriportere érdemelte ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Nagydíját a 27. alkalommal meghirdetett Magyar Sajtófotó pályázaton, amelynek eredményeit csütörtökön Budapesten hozták nyilvánosságra.
Az André Kertész Nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért Dezső T. Tamás szabadúszó fotóriporter kapta Panel című munkájáért. A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Móricz Simon, a Népszabadság munkatársa nyerte el. 
    
A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjban a szabadúszó Schmidt János részesült Le a magyargyűlölettel című fotójával. 
    
Hír-eseményfotó kategóriában az első díjat Mudra László (Mezőföldi Élet) kapta, a második díjjal Beliczay Lászlót (MTI), a harmadik díjjal pedig Kovács Bencét (Népszabadság) jutalmazták. Képriport sorozat kategóriában az első Szandelszky Béla (AP), a második Birton Szabolcs (szabadúszó) , a harmadik pedig Móricz Simon (Népszabadság) lett. 
    
Emberábrázolás-portré kategóriában az egyedi képek között a szabadfoglalkozású Balogh Zoltán fotóját ítélték a legjobbnak, a második a szintén szabadfoglalkozású Madácsi Zoltán, a harmadik Kovács Attila János (MTI) lett. Az emberábrázolás-portré sorozat első díját a szabadúszó Kapolka Gábor vihette el, a második díjat Kristo Robertnek (Csíki Hírlap), a harmadikat pedig a szabadúszó Tombor Zoltánnak ítélték oda. 
    
A művészet kategória legjobb képéért járó díj az idén Schild Tamásé (szabadfoglalkozású) lett, a második díjat Beliczay László (MTI), míg a harmadikat Reviczky Zsolt (Népszabadság) kapta; ugyanitt a sorozatok között Kömöz Gergelynek ítélték az első, Szigetváry Zsoltnak (MTI) a második, Honéczy Barnabásnak (MTI) pedig a harmadik díjat. 
    
Az egyedi sportfotó kategóriában Cseh Dániel (Blikk), Kovács Anikó (sporthirado.hu) és Földi Imre (MTI) a sorrend, míg a sorozatok között az első díjat Schmidt János nyerte, a második és harmadik helyen pedig Illyés Tibor (MTI) egy-egy sorozata végzett. 
    
A természet és a tudomány sorozatképei közül a szabadúszó Hajdu András Fazekas Istvánt (HVG) és Reviczky Zsoltot (Népszabadság) előzte meg, míg az egyedi képek készítői közül Kudich Zsolt (NEXON) alkotásait találta a legjobbnak a zsűri, amely a szabadfoglalkozású Kádár Istvánt a második, Völgyi Attilát (Napi Gazdaság) pedig a harmadik helyre rangsorolta. 
    
A társadalomábrázoló és dokumentarista fotók között Stiller Ákosé (hvg.hu) lett az elsőség Teknős Miklós (Népszabadság) és a szabadúszó Kerekes M. István előtt. A sorozatok közül Móricz Simon (Népszabadság) művét ítélte a zsűri a legjobbnak, a második helyre Kerekes M. Istvánt, a harmadikra Hajdú D. Andrást (Origo) rangsorolva. 
    
A humor-zsáner-bulvár kategóriát ez évben az MTI munkatársa, Földi Imre nyerte Kertész Gábor (Népszava) és Sándor Judit (Pécsi Hírek Lapkiadó Kft.) előtt. 
    
A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó elismerést Mudra László (Mezőföldi Élet) nyerte el, míg a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Móricz Simon (Népszabadság) lett.
    
A MÚOSZ által meghirdetett sajtófotó pályázatra 592 fotográfus küldte be összesen 11 ezer 939 felvételét. A díjakról öttagú zsűri döntött, melynek elnöke Szigeti Tamás, a Figyelő képszerkesztője volt, tagja pedig Kincses Károly fotótörténész, Koncz Zsuzsa szabadfoglalkozású fotóriporter, a Színház című folyóirat képszerkesztője, Pintér Márta, a BEST képszerkesztője és Simon Márk, a 168 Óra fotórovatának vezetője.
    
"Külön öröm, hogy sok új arc nyert, rengeteg friss tehetséget hozott fel a pályázat" - mondta el az eredményhirdetés előtt Bánkuti András. A MÚOSZ fotóriporteri szakosztályának elnöke hozzátette azonban, hogy a hazai sajtóban egyre kisebb hely jut a képeknek. "Nem csak akkor kell felfedezni egy fotót, ha pályázatot nyer" - jegyezte meg.
    
A zsűri elnöki tisztét betöltő Szigeti Tamás, a Figyelő képszerkesztője a képaláírások szerepét emelte ki. "Idén a kollégák kicsit komolyabban vették azt a kérésünket, hogy figyeljenek a képaláírásokra, erre a zsűri is fokozottabban figyelt".
    
A díjakat március 19-én adják át a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nyertesek képeit március 20. és április 26. között tekintheti meg a budapesti közönség, majd a kiállítás több vidéki városban, várhatóan Debrecenben, Miskolcon, Győrben, Pécsen és Szegeden is látható lesz. Az idei kísérő kiállítás a Határnyitás 20 éve című tárlat lesz. A Magyar Sajtófotó pályázat képei csütörtöktől a www.sf2008.hu internetes oldalon is megtekinthetők.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés