bezár
 

art&design

2009. 01. 30.
ef Zámbó-kiállítás nyílik a szegedi Reök-palotában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kortárs magyar képzőművészet "fenegyereke", ef Zámbó István alkotásaiból nyílik reprezentatív kiállítás pénteken a Reök-palotában; a csaknem száz festmény, grafika és szobor többsége magányűjteményekből érkezett Szegedre - közölte Nátyi Róbert, a tárlat kurátora.
A kiállításon olyan, a hatvanas évek végéről származó művekkel is találkozhat a közönség, melyekre talán maga a művész sem emlékszik, hiszen évtizedekkel ezelőtt került gyűjtőkhöz - mondta a művészettörténész.
    
A március közepéig látható tárlat anyagát a legfontosabb hazai magángyűjteményekből válogatták össze. Az alkotások időben lefedik ef Zámbó István teljes munkásságát, hiszen a korai művek mellett feltűnik egy pannó is, mely egyenesen a szentendrei műteremből érkezett, s alig száradt meg rajta a festék - tudatta a szakember.
    
A művész korábbi interjúiban úgy fogalmazott, hogy a szürrealizmus és a dadaizmus szellemisége áll legközelebb hozzá. Ahogy a szentendrei művészek többségére, úgy ef Zámbó Istvánra is hatással volt Vajda Lajos, akinek december közepén nyílt életmű-kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. 
    
Képeinek könnyed, sziporkázó, szellemes stílusa az autodidakta létből is származik, ahogy sokszor mondta, szinte terápiás tevékenységnek tartja a művészetet - fogalmazott Nátyi Róbert.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

irodalom

Családi hálók a Margó Vásárszínpadán Családi hálók a Margó Vásárszínpadán
Margó 2019 - Barnás Ferenc és Harag Anita
irodalom

Leülni vagy nem ülni? Leülni vagy nem ülni?
A 2019-es Margódíj-átadó
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés