bezár
 

art&design

2009. 01. 30.
Közel-keleti erotika a londoni Saatchi-galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kihívó iráni prostituáltfigurák és provokatív pózokban félmeztelen férfiak ábrázolásai is láthatók a londoni Saatchi modern művészeti galéria legújabb kiállításán, amelynek ezúttal a Közel-Kelet a témája - és mint a Reuters megjegyzi, próbára teheti a látogatók egy részének tűrőképességét.
Charles Saatchi új galériája kényes és érzékeny témákat feldolgozó festményeket, szobrokat és installációkat mutat be ebből a térségből. A Bagdadban született gyűjtő 19 művész 80 alkotását prezentálja, ezeket az utóbbi négy évben vásárolta. Május 6-ig látogatható kiállításával az a célja, hogy megváltoztassa a térségről, művészetéről alkotott szokványos nézeteket.
    
A művek a múltbeli és mai konfliktusok borzalmait ábrázolják, érzékeltetik az elfojtott szexualitást és foglalkoznak azzal is, hogy milyen a nők helyzete a muzulmán világban. Iráni, iraki, szíriai, palesztin és más térségekből való alkotók munkái szerepelnek az anyagban, a művészek közül egyesek ma már Nyugaton élnek, mások továbbra is szülőföldjükön.
    
"A Közel-Keletről alkotott képünket a háborúról, a feszültségekről és zavargásokról szóló jelentések határozzák meg, de az elmúlt két-három év során számos galéria nyílt Teheránban és Bejrútban. Virágzó alkotóközösségek élnek ebben a térségben, de mi nem sokat tudtunk eddig róluk" - mondta a csütörtöki megnyitón Rebecca Wilson, a galéria fejlesztési igazgatója.
    
A francia-algériai Kader Attia feltűnő kompozícióján például több mint kétszáz, alufóliaszerű anyagból formált, életnagyságú imádkozó muzulmán nő sorjázik: a néző csak a terem végéről visszapillantva konstatálhatja, hogy valamennyi figura belülről üres.
    
Az iráni Rokni Haerizadeh "Tipikus iráni esküvő" című szatirikus művén a nők csendesen örülnek az egyik oldalon, a férfiak vadul tivornyáznak a másikon. Nem kevésbé jellemző a "Strand a Kászpi-tengeren" című alkotása, amelyen a hullámok közt fürdőnadrágban lubickoló férfiakra a parton fejüktől a talpukig beburkolt nők várnak türelmesen.
    
Az ugyancsak iráni Ramin Haerizadeh "Allah emberei" című sorozatának manipulált fényképein félmeztelen férfiak láthatók érzéki pózokban, amelyek a kiállítás egyik ismertetése szerint "nyíltan homoszexuális jellegűek". Maga Ramin ezeket a fotókat "magánálmoknak" nevezi, amelyeket nem lehet nyilvánosan bemutatni. Rebecca Wilson ehhez hozzátette: "Nos, most bemutathatja őket."
    
Shirin Fakhim használati tárgyakat, így konyhai eszközöket alkalmaz teheráni prostituáltak ábrázolására, akik szexi nyugati kellékeket kombinálnak a szemérmesebb iszlám viselettel. A Saatchi Galéria kommentárja szerint 2002-ben 100 ezerre becsülték az örömlányok számát Teheránban.
    
A londoni galéria sokak szerint meghatározó szerepet tölt be a kortárs művészeti piacon, az általa prezentált, korábban ismeretlen művészek munkái nem egyszer csillagászati árakat érnek el. 
    
Rebecca Wilson szerint a kortárs kínai művészet után, amelynek alkotásaira az 1989-es Tienanmen-téri események után figyeltek fel világszerte, most a Közel-Kelet következik. "Mindez felfedezésnek tűnik. A művészeti világ mindig keresi, mi a legújabb dolog, amire rávetheti magát" - fejtette ki a sajtónak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés