bezár
 

art&design

2009. 02. 02.
Megérkeztek Andy Warhol képei Szegedre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megérkezett a szegedi Reök-palotába a pénteken nyíló Andy Warhol-kiállítás anyaga; a tárlat látogatói többek között találkozhatnak a pop-art legismertebb képviselőjének Marilyn Monroe-sorozatával és Mao Ce Tung-portréival.
A tárlat anyaga keresztmetszetet ad Andy Warhol munkásságáról, a mintegy hetven mű között szerepelnek a hatvanas években készült képei éppúgy, mint a nyolcvanas évekből származó alkotások - mondta Nátyi Róbert művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Magyarországon utoljára a kilencvenes évek elején a Műcsarnokban volt nagyobb Andy Warhol-kiállítás, ezért a szegedi tárlat képeit úgy válogatták össze, hogy a művész legismertebb alkotásai is helyet kapjanak köztük - tudatta a szakember.

A három osztrák gyűjtemény anyagából összeállított kiállítás műveinek döntő többsége szitanyomat. A szitanyomást már a második világháború során alkalmazták például propaganda-kiadványok elkészítésére, mégis Andy Warhol volt az egyike azoknak, akik a hatvanas években a technikát felfedezték a művészet számára - mondta Nátyi Róbert.

Az egyik legismertebb Andy Warhol-mű a Marilyn Monroe-sorozat. Az alkotás alapjául egy újságban a színésznő öngyilkosságát követően röviddel megjelent arckép szolgált, a művész ezt használta fel a számtalan színváltozatban elkészített portréhoz, melyek egy egész kiállítótermet megtöltenek majd a Reök-palotában - közölte a művészettörténész.

Nátyi Róbert elmondta, ahogy Marilyn Monroe híresség volt, úgy Maót is egyfajta sztárnak tekintette Andy Warhol, hiszen a hetvenes évek elején sok millió példányban jelent meg Vörös könyve világszerte. A róla készült portrésorozat alapjául - melyből néhány darabot a szegedi közönség is láthat - egy, a kínai kommunista párt által közölte hivatalos fénykép szolgált.

A május 8-ig látható kiállításon bemutatják majd a művész Diana Ross- és John Wayne-portréit, a Ladies and Gentlemen-szériáját, az indiánokról készült sorozatát és még több más képét is - tudatta a szakember.


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés