bezár
 

art&design

2009. 02. 05.
Dalí-múzeum nyílik Berlinben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kizárólag Salvador Dalí műveinek szentelt múzeum nyitja meg kapuit Berlinben. Több száz rajz, grafika, szobor és könyvillusztráció - mind eredeti - várja a látogatókat csütörtöktől.
A magánfinanszírozású múzeum két emeleten, összesen 1400 négyzetméteren mutatja be a szürrealizmus legismertebb képviselőjének munkáit. "Nálunk csak eredeti darabok vannak" - hangsúlyozta Carsten Kollmeier, a múzeum kurátora és kezdeményezője. A kiállítás Dalí munkásságának keresztmetszetét kínálja, a műveket - amelyek között páratlan darabok is vannak - gyűjtők bocsátották a múzeum részére. A 400 kiállított művet 3000 alkotásból válogatták ki; az amúgy állandó kiállítás anyagot rendszeres időközönként cserélik majd.
    
A múzeumban látható művek között található a művész első litográfiai munkája, a Don Quijote, a Dante Isteni színjátékához készített fametszet, valamint az Angyal című munkája.
    
Carsten Kollmeiernek már van tapasztalata a Dalí-kiállítások szervezésében, az elmúlt két évben két nagysikerű, 760 ezer látogatót vonzó tárlatot is szervezett a katalán zseni műveiből Berlinben. A siker apropóján született meg a múzeum ötlete, a szakember azonban nem kívánt nyilatkozni a támogatókról és a műveket kölcsönző gyűjtőkről. 
    
Az impozáns Potsdamer Platz környékén található múzeum vezetője havi 10 ezer látogatóval számol, s bízik abban, hogy legalább 25 évig együtt tudja tartani a gyűjteményt. Bár, mint azt Kollmeier is beismerte, Dalínak nem volt különösebb kötődése a német fővároshoz, "így is nagyon jól illik egy olyan pezsgő kulturális városhoz, mint Berlin" - mondta.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés