bezár
 

art&design

2009. 02. 18.
Tűz a múzeumban - Sugár János munkái
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tűz a múzeumban címmel Sugár János Munkácsy-díjas képzőművész három művét, köztük a tárlat címét adó, egyelőre csak papíron létező múzeumi tábortűz-projektjét állítja ki csütörtöktől Budapesten a Lengyel Intézet Platán Galériája.
Mint azt Jerger Tímea, a Lengyel Intézet munkatársa elmondta, kiállítóhelyük egy közép-európai galéria, így a lengyelek mellett magyar és más közép-európai országok művészeinek is bemutatkozási lehetőséget ad.

Sugár János tárlatán a művész három konceptuális munkája lesz látható, köztük "A tíz legnépszerűbb magyar politikus démonai" című installáció, amelyet Berlini bemutatóját követően most először állítanak ki Budapesten. A 2007-ben készült installáció fehér és fekete műanyag emberfejek halmaza egy szobasarokban.

A másik alkotás az "elnézést, 2004" címet viseli, s a közlekedési táblák mintájára készült. Legutoljára tavaly ősszel lehetett találkozni az "elnézést" feliratú táblákkal négy vidéki nagyvárosban, most a Platán Galériában öt ilyen jelzés lesz látható.

A bocsánatkérésnek ez a legegyszerűbb kifejezése Japánban mindennapos, Németországban - felmérések szerint - már csupán harmad annyiszor használják, mint Japánban. Magyarországról ugyan nincs adat, de vélhetően a magán és a közbeszédben az elnézés kérés igen ritka dolog - jegyezte meg az alkotásról szólva Jerger Tímea.

A harmadik mű egy installáció terve: a Tűz a múzeumban című projekt, amelynek központi eleme egy, a Kiscelli Templomtér padlóján gyújtott tábortűz lenne, egyelőre csak papíron létezik. A rajzon a nagy tűz fölött gigantikus füstelszívó és hővédő rendszer van, körülötte pedig székek, a tüzet nyitvatartási időben teremőrök, azon túl pedig önként vállalkozók őrzik és táplálják.

Sugár János a Képzőművészeti Főiskolán szobrász szakon diplomázott, mestere volt Vígh Tamás és Erdély Miklós. Az 50 éves művész számtalan egyéni és csoportos kiállításon vett részt Magyarországon és külföldön egyaránt.

Tűz a múzeumban című tárlata április 10-ig lesz nyitva a Lengyel Intézet Platán Galériájában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés