bezár
 

art&design

2009. 02. 18.
Kína a divatcézár hagyatékából követel vissza szobrokat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kína olyan régi bronzszobrok visszaadását követeli, amelyek a pekingi nyári császári palota kifosztásakor tűntek el, s most a közelmúltban elhuny Yves Saint Laurent jótékonysági céllal kalapács alá kerülő hagyatékában bukkantak fel.
A pekingi palota hivatalának adminisztrációja szerdán terjesztette elő követelését az értékes állatfejekre, amelyek egy nyúl- és patkányszoborhoz tartoznak. Mindkét szobor a 12 kínai állatjegyet ábrázoló sorozat része, előzetes becslések szerint darabonként a 10 millió eurós (3 milliárd forintos) árat is elérhetnének az árverésen - tájékoztatott a külföldön lévő kínai relikviák visszaszerzésére létrehozott alap.

A műkincseket brit és francia csapatok zsákmányolták, amikor az 1860-as második ópiumháború alatt lerombolták a palotát.

Kínai ügyvédek 81 főből álló csoportja perrel fenyegeti a néhai divatcézár tárgyait áruba bocsátó aukciós házat, a Christie's-t, ha a jövő héten megrendezik az aukciót.

Az ázsiai ország külügyminisztériuma is követelte a Csing-dinasztia korából (1644-1911) származó műkincsek hazatérését. "Kínának vitathatatlan tulajdoni joga van e tárgyak felett, amelyeket vissza kell adni az országnak" - nyilatkozta egy szóvivő.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés