bezár
 

art&design

2009. 02. 19.
Leonardo da Vincit ábrázoló arcképet találtak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Leonardo da Vincit ábrázoló, eddig ismeretlen portrét találtak Dél-Olaszországban. A hatvanszor negyven centiméteres, fára festett képet a Lucania tartománybeli Acerenzában fedezte fel Nicola Barbatelli középkori történelemre szakosodott kutató.
A kép valószínűleg a XVI. században készült, de egyelőre nem lehet tudni, hogy Leonardo egy önarcképét, esetleg a firenzei Uffizi-képtárban őrzött Leonardo-arckép festője, Cristofano dell'Altissimo egy másik munkáját, vagy más alkotó Leonardo-képét találták meg.

A festmény mindenesetre azzal a hajviselettel ábrázolja a mestert, amellyel az Uffiziben őrzött Önarcképen is látható. A firenzei múzeum festményét egészen 1938-ig a reneszánsz mester művének tartották, a képről készített röntgenfelvétel azonban cáfolta, hogy Leonardo lenne az alkotó.

A most felfedezett festményt átadták Alessandro Vezzosinak, a mester szülővárosában, a toszkánai Vinciben található Leonardo-múzeum igazgatójának, aki 1980 óta kutatja a reneszánsz művész arcképeit.
Már dolgoznak a festmény művészettörténeti elemzésén és annak kiderítésén, hogy a Firenzében őrzött alkotásnál korábban vagy később született.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés