bezár
 

art&design

2009. 02. 21.
Moholy-Nagy- és Kozma-ösztöndíjasok kiállítása Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Porcelán pendrive, tapintható grafika és összecsukható vitorlás is látható a Moholy-Nagy László Formatervezési és a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjprogramok tavalyi pályamunkáit felvonultató kiállításon péntektől Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban.
"Valójában nem egy, hanem két kiállítás látható; ha a látogató nem tudja, melyik folyosón van, nem feltétlenül jön rá, melyik kiállított tárgy kötődik inkább a dizájnhoz és melyik a crafthoz" - mondta el Szentpéteri Márton, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező, szilikát és textil tanszékeinek vezetője.

Hangsúlyozta: a 20. századi iparművészet két alapvető iránya, a craft és a dizájn egymást felerősítve jelenik meg, s bár módszerében a kettő szétválasztható, mégis egymásra találnak. Napjainkban - a fenntartható fejlődés perspektívájában - a craft felértékelődött, ám esetünkben nem egy merev, öncélú konzervativizmusról van szó - tette hozzá.

Szentpéteri Márton kiemelte: tehetséges és kreatív fiatalok munkái láthatók a tárlaton. A legtágabban vett szakma célja, hogy a fiatal tervezők és iparművészek Magyarországon tudják megvalósítani céljaikat, s itthon oldják meg azokat az urbanisztikai, közlekedési és egyéb problémákat, amelyek felmerülnek a hétköznapokban, s amelyeket senki más nem oldhat meg helyettünk.

A március 29-ig megtekinthető kiállításon tizenöt dizájner munkái láthatók. Számítógépes munkahelyre szánt flexibilis szék, multifunkcionális ruhadarabok, kerti bútorcsalád-rendszer tükrözi azt, hogy az alkotók a hétköznapok minőségét kívánják javítani. A Braille-írásos dizájnkönyv, a férfiingből kiinduló nőiruha-kollekció, összecsukható hobbivitorlás és az utaskiszolgáló bútorrendszer mellett herendi porcelánba csomagolt parfüm és pendrive, művese-állomásra tervezett orvosi szék és interaktív készségfejlesztő játszóeszközök
színesítik a kiállítási anyagot.

A Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj alkotásai között porcelántálban, mintás cement burkolólapokban vagy városi dolgozó nőknek készült ruhakollekciókban gyönyörködhetnek az érdeklődők.
A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat 1989 óta ítélik oda, míg a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjprogram idén 19 éves.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés