bezár
 

art&design

2009. 02. 23.
Hazakerülhet a kalapács alá kerülő a Gandhi-gyűjtemény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyűjtésbe kezd Mahatma Gandhi dédunokája, hogy a márciusban New Yorkban kalapács alá kerülő Gandhi-gyűjteményt meg tudja vásárolni, és a relikviák visszatérhessenek Indiába.
Tusar Gandhi, aki hétfőn számolt be adománygyűjtő kampányáról, erkölcstelennek nevezte a puritán életvitelű dédapja után megmaradt tárgyak elárverezését. Mint hangsúlyozta: "azok Indiához, az indiai néphez tartoznak".

A dédunoka legalább 300 ezer dollárt (70 millió forint) szeretne összeszedni, hogy komoly esélye legyen a tárgyi emlékek visszaszerzésére. Az indiai kormánytól is kérhetett volna segítséget, de végül szándékosan döntött a "népi kezdeményezés" mellett - mondta.
Bár egyelőre csupán az összeg alig egyharmada áll a rendelkezésére, azt ígérte, hogy eget-földet megmozgat a tárgyak megvásárlására. Ha sikerrel jár, a gyűjtemény egy indiai múzeumba kerül.

A gyűjtemény darabjai között szerepel egy szemüveg, egy pár viseltes bőrszandál, egy zsebóra, egy egyszerű réztál és tányér.
A New York-i aukciót március 5-én rendezi meg az Antiquorum aukciósház, amelynek egyik képviselője a múlt héten elárulta, hogy már a világ minden tájáról érdeklődtek potenciális vásárlók.

A kollekciót egy amerikai magángyűjtő bocsátja kalapács alá, aki a Gandhi család leszármazottaitól szerezte be a becses darabokat.
Az India függetlenségéért erőszakmentes küzdelmet hirdető Gandhi 1948-ban hunyt el. Egy hindu radikális lövése oltotta ki életét.

Két évvel ezelőtt Gandhi egy kézzel írott levelét visszavonták egy londoni aukció meghirdetett árverési tárgyai közül, és lehetővé tették, hogy azt az indiai kormány vásárolja meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
Voicingers workshopok Budapesten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés