bezár
 

art&design

2009. 02. 23.
Hazakerülhet a kalapács alá kerülő a Gandhi-gyűjtemény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyűjtésbe kezd Mahatma Gandhi dédunokája, hogy a márciusban New Yorkban kalapács alá kerülő Gandhi-gyűjteményt meg tudja vásárolni, és a relikviák visszatérhessenek Indiába.
Tusar Gandhi, aki hétfőn számolt be adománygyűjtő kampányáról, erkölcstelennek nevezte a puritán életvitelű dédapja után megmaradt tárgyak elárverezését. Mint hangsúlyozta: "azok Indiához, az indiai néphez tartoznak".

A dédunoka legalább 300 ezer dollárt (70 millió forint) szeretne összeszedni, hogy komoly esélye legyen a tárgyi emlékek visszaszerzésére. Az indiai kormánytól is kérhetett volna segítséget, de végül szándékosan döntött a "népi kezdeményezés" mellett - mondta.
Bár egyelőre csupán az összeg alig egyharmada áll a rendelkezésére, azt ígérte, hogy eget-földet megmozgat a tárgyak megvásárlására. Ha sikerrel jár, a gyűjtemény egy indiai múzeumba kerül.

A gyűjtemény darabjai között szerepel egy szemüveg, egy pár viseltes bőrszandál, egy zsebóra, egy egyszerű réztál és tányér.
A New York-i aukciót március 5-én rendezi meg az Antiquorum aukciósház, amelynek egyik képviselője a múlt héten elárulta, hogy már a világ minden tájáról érdeklődtek potenciális vásárlók.

A kollekciót egy amerikai magángyűjtő bocsátja kalapács alá, aki a Gandhi család leszármazottaitól szerezte be a becses darabokat.
Az India függetlenségéért erőszakmentes küzdelmet hirdető Gandhi 1948-ban hunyt el. Egy hindu radikális lövése oltotta ki életét.

Két évvel ezelőtt Gandhi egy kézzel írott levelét visszavonták egy londoni aukció meghirdetett árverési tárgyai közül, és lehetővé tették, hogy azt az indiai kormány vásárolja meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
irodalom

Leülni vagy nem ülni? Leülni vagy nem ülni?
A 2019-es Margódíj-átadó
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés