bezár
 

art&design

2009. 02. 24.
Csáki László és Esterházy Marcell kapja az FKSE elismerését
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csáki Lászlónak és Esterházy Marcellnek ítélték idén a Stúdió-díjat; a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) elismerését a művészek kedden vehetik át a Stúdió Galériában, Budapesten - közölte a szervezet.
Tájékoztatásuk szerint a 2000-ben alapított Stúdió-díjat az FKSE olyan tagjai kapják, akik különösen kiemelkedő színvonalú művészeti teljesítmény nyújtottak, valamint nemzetközi sikereikkel, csoportos kiállításokon való részvételükkel és egyéni kiállításaikkal is intenzíven formálják a magyar képzőművészeti szcénát.

Az elismerés odaítéléséről idén Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója, Kálmán Rita, az ACAX - Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda munkatársa, az IMPEX - Kortárs Művészeti Szolgáltató egyik alapítója, valamint Szabó Dezső képzőművész döntött.

Csáki László képzőművész és filmrendező a Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszékének videó szakán végzett 2002-ben, ahol DLA fokozatot is szerzett. 2001-ben megkapta a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjat. Képzőművészeti tevékenysége rendkívül szerteágazó, ironikus tematikájú intarzia-művei mára magángyűjteményeket gyarapítanak. Animációs és rövidfilm-rendezőként is elismert, alkotásait (A hangya és a tücsök, Agár - projekt a magyar agárról, Darazsak, ludak és körtefa, Fluxus-hajfény) számos magyar és nemzetközi fesztiválon díjazták már. Legutóbb 2008-ban a Műcsarnok Na mi van? című kiállításán találkozhatott fotósorozatával a közönség.

Esterházy Marcell 1977-ben született, budapesti érettségije után Párizsban Lucien Hervé irányításával kezdett fotózni, majd 2003-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékén. Két évig ösztöndíjasként Marseille-ben tanult, ahol számos kiállítása volt. 2004-ben a Lucien Hervé- és Rudolf Hervé-díj különdíjasa lett. Készít fényképeket, videókat és urbanisztikával foglalkozó installációkat. Számos csoportos és több egyéni kiállításon is szerepelt Magyarországon a Műcsarnokban, a Trafóban, a MODEM-ben, az Ernst Múzeumban. 2008-ban nyílt meg első külföldi önálló kiállítása a párizsi Galerie Aline Vidalban. Munkái mára megtalálhatók fontos magán- és közgyűjteményekben egyaránt.

A Stúdió-díjat korábban olyan művészek kapták meg, mint Gyenis Tibor, Szacsvay Pál, Koronczi Endre, KissPál Szabolcs, Fodor János-Horváth Tibor, Schneemeier Andrea, Kaszás Tamás, Andreas Fogarasi, Huszár Andrea, Uglár Csaba, Katarina Sevic, László Gergely, Khoór Lilla-Will Potter, Rácz Márta, Csákány István, Kokesch Ádám és Németh Hajnal.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés