bezár
 

art&design

2009. 02. 24.
Elkészült a K and H új képzőművészeti gyűjteményének koncepciója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkészült a K and H Csoport új, kortárs képzőművészeti gyűjteményének koncepciója; a kollekció összeállításához szükséges anyagi forrást a pénzintézet korábbi műtárgy-állományának értékesítésével biztosítja, amiből eddig mintegy 50 millió forint gyűlt össze - közölték a pénzintézet képviselői a Műcsarnokban tartott keddi sajtótájékoztatón.
Mint Marko Voljc, a K and H Csoport vezérigazgatója felidézte, 2008 nyarán jelentették be gyűjteményi koncepciójuk átalakítását. A pénzügyi csoport eddig egy értékes darabokat tartalmazó, de minden koncepciót nélkülöző műtárgy-állománnyal rendelkezett, ezt szakértők véleménye alapján egy, a pénzintézet saját értékrendjét is tükröző kortárs kollekcióval kívánják felváltani - tette hozzá.

A vezérigazgató elmondása szerint a pénzintézet a múlt év végén két aukción, valamint egy saját dolgozói számára szervezett online árverésen értékesítette korábbi műtárgyainak többségét, ezzel eddig 50 millió forint folyt be az új kollekció létrehozására.

Hogy az új gyűjtemény szakmailag is a legjelentősebbek között lehessen, a pénzintézet művészeti tanácsadó testületet hozott létre, melybe Petrányi Zsoltot, a Műcsarnok vezetőjét, Szurcsik József képzőművészt, valamint Topor Tündét, az ArtMagazin főszerkesztőjét hívta meg - közölte Marko Voljc.

Mint Petrányi Zsolt elmondta, a szakértői testület úgy igyekezett megfogalmazni az új gyűjtemény koncepcióját, hogy az komoly szakmai értéket képviseljen, ezért a kollekció összeállítása során tekintettel lesznek a kiválasztott művészek eddigi referenciáira, de arra is, hogy az alkotók mennyire képesek reflektálni a mai világ problémáira.
"Fontos, hogy megfogható legyen a művekben az, hogy miről szól ez a világ, amelyben élünk" - fogalmazott a tanácsadó testület tagja.

Petrányi Zsolt hozzátette, a K and H Csoport művészeti ösztöndíjprogramot is meghirdetett fiatal alkotók részére, melynek első nyertese - mintegy száz pályázó közül - Sándor Krisztián festő lett. A művész fél év alatt összesen 750 ezer forint támogatásban részesül, majd a program végén egy vagy több, a művészeti tanácsadó testület által kiválasztott alkotása bekerül a pénzintézet gyűjteményébe.

Újságírói kérdésre válaszolva Horváth Magyari Nóra, a pénzügyi csoport kommunikációs igazgatója elmondta, mivel a kollekció összeállítása csak most kezdődik, még nem tud beszámolni arról, hogy az hol lesz majd látható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés