bezár
 

art&design

2009. 02. 25.
Huszonkét műalkotás visszaszolgáltatását kezdeményezték Ausztriában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az osztrák kárpótlási tanács tavaly huszonkét műalkotás visszaszolgáltatását kezdeményezte egykori tulajdonosaiknak, akiket a náci uralom alatt fosztottak meg vagyontárgyaiktól.
A bécsi szövetségi oktatási, művészeti és kulturális minisztérium által közzétett legfrissebb beszámoló szerint az Eredetkutató Bizottság tagjai és a különböző intézetekben dolgozó szakemberek összesen százötven megkeresést vizsgáltak meg. A beadványokban a nemzetiszocialista időszak áldozatai - vagy az ő leszármazottaik - érdeklődtek az egykoron tulajdonukat képező művészeti alkotások hollétéről.

A kárpótlási tanács által hozott visszaszolgáltatási határozatok közül öt a Műszaki Múzeumot, négy-négy a Belvederét és a Népművészeti Múzeumot érinti. Egyaránt két-két döntés vonatkozik a Szépművészeti, a Színházművészeti és az Iparművészeti Múzeumra (MAK).

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az eredetkutatásnak nagy lendületet adott az a tény, hogy 2007-ben a szövetségi emlékműhivatalban fontos adatokat őrző aktákra bukkantak, és azok tartalmát azóta sikerült digitalizálni. Ugyancsak hasznosnak bizonyult, hogy a Műszaki Múzeumban szakmai műhely formájában tanácskozást rendeztek az eredetkutatás forrásainak, az alkalmazott fogalmaknak és módszereknek a tisztázására, illetve összehangolására.

Az Eredetkutató Bizottság időközben úgy határozott, hogy saját kiadványsorozatot indít. Annak első kötete, amelynek címe: "…lényegesen több eset, mint feltételeztük", az idén jelent meg, és a jogtudományok, a kultúra és a kortörténet mezsgyéjén "lavírozó" fiatal tudomány, az eredetkutatás ausztriai fejlődését mutatja be 1998-tól.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

Interjú Zalka Csenge Virág mesemondóval
Danny Boyle: Yesterday
színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés