bezár
 

art&design

2009. 02. 28.
Neheztelnek a nyírségiek a siófoki Krúdy-szobor miatt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felháborodást váltott ki Nyíregyházán, hogy Varga Imre szobrászművész Krúdy Gyulát nemcsak a nyírségi megyeszékhely megrendelésére formázta meg, hanem Siófoknak is - írta pénteken a Somogyi Hírlap.
Nyíregyházán 2003-ban állították fel Varga Imre Hazatérés című alkotását, amely Krúdy Gyulát - utalásként a vörös postakocsira - hintón ülve ábrázolja. Nem sokkal ezután Siófok is rendelt az eredetihez sokban hasonlító Krúdy-szobrot, amely 2004-ben került a Balaton-parti városba. A két mű közötti leglátványosabb különbség, hogy a nyíregyházihoz képest a siófoki Krúdy kalapot visel, és a hintójához lépcső is csatlakozik.

A nyíregyháziak szerint a Balaton-parti alkotás csupán klón, sőt a település polgármestere szerint etikai kérdéseket is felvet, hogy a Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész néhány hónap különbséggel szinte teljesen egyforma szobrot készített Siófoknak és Nyíregyházának. Csabai Lászlóné ezért etikai vizsgálatot kért az ügyben - olvasható a megyei napilapban.
Balázs Árpád siófoki városvezető ugyanakkor nem tartja kifogásolhatónak, hogy két hasonló alkotás készült, sőt mint mondta: szoborpárok készítése bevett szokásnak számít a képzőművészetben. A szoborpár akár szimbolikus jelentőséggel is bírhat, hiszen Krúdy Gyula Nyíregyházáról járt Siófokra - vélekedett a balatoni város polgármestere.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés