bezár
 

art&design

2009. 02. 28.
Bezár a Karel Gott múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hároméves működés után rövidesen bezárja kapuit a Karel Gott múzeum. A Gottland elnevezésű múzeumot 2006-ban a Prágától alig néhány kilométerre fekvő Jevanyban nyitották meg, abban az emeletes villában, amelyben a "prágai aranycsalogány" lakott a hetvenes és a nyolcvanas években.
Katerina Motovská, az intézmény jelenlegi tulajdonosa anyagi gondokkal indokolta a lépést. Karel Gott nem nyilatkozott. A cseh bulvársajtó viszont nem zárja ki, hogy a múzeum bezárásának más okai is vannak. Katerina férje, Jan Motovsky vállalkozó, aki a múzeumot kigondolta és létrehozta ugyanis másfél éve rejtélyes körülmények között eltűnt. Egy bíróság a közelmúltban hivatalosan halottnak nyilvánította, s teljes vagyonát felesége örökölte, holott néhány vállalkozását Jan testvérével, Romannal közösen alapította. Katerina és Roman között időközben megromlott a viszony. Roman szerint a Gottland eladása mögött is alapvetően az áll, hogy Katerina az egész vagyont minél hamarabb pénzzé akarja tenni. Motovská ezt tagadja, s azt állítja: kevesen látogatták a múzeumot, mert az Prágán kívül van. Nem zárja ki, hogy a kiállítás később esetleg egy alkalmasabb helyen újra megnyitható lenne.

Gott egykori villáját Motovsky 15 millió koronáért vette meg az énekestől, majd vele szorosan együttműködve alakította ki a múzeumot. Motovsky újabb 15-20 millió koronát fektetett be a villa és a hozzá tartozó tágas park teljes rekonstrukciójába, Gott pedig számos személyes tárgyát, egykori lakberendezését, ruháit és különféle holmiját bocsátotta ingyenesen a múzeum rendelkezésére. Bennfentesek azt mondják, hogy a koncepciót alapvetően maga az énekes dolgozta ki és határozta meg. "A villában szinte minden eredeti" - mondta a múzeum megnyitásakor újságíróknak Gott.

Az egykori berendezésen kívül egyebek között megtekinthető volt a 31 "Aranycsalogány-díj" is, amelyeket a hatvanas évek óta nyert el Gott a cseh közönség szavazatai alapján. Ugyancsak megtekinthetőek voltak a mester egykori gramofonjai, magnetofonjai, különféle rádiói, mikrofonjai és öltözetei is. Köztudott, hogy Gott nagyszerű amatőr festő, így nem meglepő, hogy számos festmény is helyet kapott a villában.
A ház egykori nagy fedett fürdőmedencéjét átalakították: ott kapott helyet az a kiállítás, amely Karel Gott karrierjét térképezi fel. Az énekes elismertségét mi sem jelzi jobban, mint hogy 2003 januárjában a művészek egy csoportja őt javasolta a cseh államfői tisztségre.
A házhoz tartozó garázsban emléktárgy-boltot rendeztek be, ahol Gott arcképével díszített trikók, poharak, csészék voltak kaphatóak - és természetesen "Kelet Sinatrájának" közkedvelt dalai a legkülönfélébb hanghordozókon.

A villa bejáratánál maga az énekes fogadta a látogatókat. Karel Gott viaszfiguráját Motovsky megrendelésére készítették. A Gottland iránt az első hónapokban nagy volt az érdeklődés még a szomszédos Németországban és Ausztriában is. A Gottland megnyitásáról majdnem két tucat tv-stáb készített riportot. Miután a múzeum kívül esik a főbb turistaútvonalakon, tény, hogy a látogatottság és az érdeklődés később valóban alábbhagyott. A prágai sajtó egy része ennek dacára meglepőnek minősítette a múzeum bezárását.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés