bezár
 

art&design

2009. 03. 10.
Kepes György és Kondor Béla kiállítása a Párizsi Magyar Intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar fényművészet atyjaként számon tartott Kepes György fotós és Kondor Béla festő, grafikus műveiből nyílik kiállítás kedden a Párizsi Magyar Intézetben (PMI), a 20. századi magyar alkotókat bemutató sorozatban.
Kepes György tárlatának címe Beszéd a szemhez, amelyen a művésznek a szimmetria, az egyensúly, és a ritmus hármas egységének jegyében készített fotói láthatók.

A PMI írásos összegzésében idézi Bán András műkritikust, a kiállítás kurátorát, aki méltatlanul elfelejtett művésznek tartja Kepes Györgyöt, a chicagói New Bauhaus és a cambridge-i Massachusetts Institute of Technology művészeti kutatóintézetének megalapítóját. A művészettörténet által a fényművészet atyjaként számon tartott alkotó a heves megyei Selypen született 1906-ban, de élete nagy részét Amerikában töltötte. 1952-ben az Amerikai Tudományos és Művészeti Akadémia tagjává választották. 2001-ben hunyt el, műveiből Magyarországon az egyetlen állandó kiállítás az egri Kepes Vizuális Központban látható.

Kondor Béla festő, grafikus kevésbé ismert a párizsi publikum előtt. Bán András rámutatott arra: fontosnak tartják, hogy a hatvanas évek Magyarországának legnagyobb hatású művészét és az általa képviselt nem avantgárd "különutas modernséget" megismerje a francia közönség is. Kiállításának címe Nem kész, ezzel is tükrözve az alkotó műveit, életvitelét átható belső feszültséget. A PMI grafikáit, rézkarcait és az 1972-ben, halála évében készített fotogram-sorozatát állítja ki.
Kondor Béla megalkudni nem tudó, saját törvényei szerint élő és alkotó személyiség volt. Művészete a múlt nagy tradícióihoz kapcsolódott, művészeti felfogása a '60-as évek művészeti szemléletével nem volt összeegyeztethető, emiatt gyakran összetűzésbe keveredett a művészetpolitika irányítóival. Munkásságával ugyanakkor stílust és egyéni mitológiát teremtett - olvasható a PMI tájékoztatójában.
Az április 25-ig megtekinthető tárlatok anyagát anonim magángyűjtők, a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeuma, az egri Kepes György Vizuális Központ és Offenbächer Ferenc magángyűjtő bocsátotta a PMI rendelkezésére.

A kedden nyíló párizsi tárlat a 20. század legnagyobb magyar alkotóit bemutató sorozat része, amelynek keretében az egykor a vasfüggöny mögött dolgozó, így Nyugat-Európában kevésbé ismert művészeket ismertetik meg a közönséggel. A mostani kiállítás előtt Vajda Júlia festményeiből és Trauner Sándor világhírű díszlettervező fotóiból láthatott összeállítást a párizsi közönség. 2010-ben a kiállítás-sorozatot kortárs magyar képzőművészek alkotásaival szeretnék folytatni, Correspondance: BP néven - tudatta a Párizsi Magyar Intézet.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében
irodalom

A tudatosság határai A tudatosság határai
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 3. nap
irodalom

Ha lehet, akkor éljen és mozogjon Ha lehet, akkor éljen és mozogjon
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 1. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés