bezár
 

art&design

2009. 03. 10.
Kepes György és Kondor Béla kiállítása a Párizsi Magyar Intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar fényművészet atyjaként számon tartott Kepes György fotós és Kondor Béla festő, grafikus műveiből nyílik kiállítás kedden a Párizsi Magyar Intézetben (PMI), a 20. századi magyar alkotókat bemutató sorozatban.
Kepes György tárlatának címe Beszéd a szemhez, amelyen a művésznek a szimmetria, az egyensúly, és a ritmus hármas egységének jegyében készített fotói láthatók.

A PMI írásos összegzésében idézi Bán András műkritikust, a kiállítás kurátorát, aki méltatlanul elfelejtett művésznek tartja Kepes Györgyöt, a chicagói New Bauhaus és a cambridge-i Massachusetts Institute of Technology művészeti kutatóintézetének megalapítóját. A művészettörténet által a fényművészet atyjaként számon tartott alkotó a heves megyei Selypen született 1906-ban, de élete nagy részét Amerikában töltötte. 1952-ben az Amerikai Tudományos és Művészeti Akadémia tagjává választották. 2001-ben hunyt el, műveiből Magyarországon az egyetlen állandó kiállítás az egri Kepes Vizuális Központban látható.

Kondor Béla festő, grafikus kevésbé ismert a párizsi publikum előtt. Bán András rámutatott arra: fontosnak tartják, hogy a hatvanas évek Magyarországának legnagyobb hatású művészét és az általa képviselt nem avantgárd "különutas modernséget" megismerje a francia közönség is. Kiállításának címe Nem kész, ezzel is tükrözve az alkotó műveit, életvitelét átható belső feszültséget. A PMI grafikáit, rézkarcait és az 1972-ben, halála évében készített fotogram-sorozatát állítja ki.
Kondor Béla megalkudni nem tudó, saját törvényei szerint élő és alkotó személyiség volt. Művészete a múlt nagy tradícióihoz kapcsolódott, művészeti felfogása a '60-as évek művészeti szemléletével nem volt összeegyeztethető, emiatt gyakran összetűzésbe keveredett a művészetpolitika irányítóival. Munkásságával ugyanakkor stílust és egyéni mitológiát teremtett - olvasható a PMI tájékoztatójában.
Az április 25-ig megtekinthető tárlatok anyagát anonim magángyűjtők, a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeuma, az egri Kepes György Vizuális Központ és Offenbächer Ferenc magángyűjtő bocsátotta a PMI rendelkezésére.

A kedden nyíló párizsi tárlat a 20. század legnagyobb magyar alkotóit bemutató sorozat része, amelynek keretében az egykor a vasfüggöny mögött dolgozó, így Nyugat-Európában kevésbé ismert művészeket ismertetik meg a közönséggel. A mostani kiállítás előtt Vajda Júlia festményeiből és Trauner Sándor világhírű díszlettervező fotóiból láthatott összeállítást a párizsi közönség. 2010-ben a kiállítás-sorozatot kortárs magyar képzőművészek alkotásaival szeretnék folytatni, Correspondance: BP néven - tudatta a Párizsi Magyar Intézet.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
Todd Phillips: Joker


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés