bezár
 

art&design

2009. 03. 10.
Tavaszi lopótöknap a Mezőgazdasági Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tökfaragás, interaktív tárlatvezetés A lopótök csodálatos világa című időszaki kiállításon, tökhangszerek bemutatója és kézművesprogramok is várják az érdeklődőket szombaton a Mezőgazdasági Múzeumban Budapesten a Tavaszi lopótök-napon.
A látogatókat elsőként a szlovákiai Inámból érkező Hagyományőrző Asszonykórus szórakoztatja; Berényi János, az újvidéki Mezőgazdasági Kutatóintézet tudományos kutatója, a kiállítás szerzője előadásával a lopótök világának rejtelmeibe vezeti be hallgatóságát, amely interaktív tárlatlátogatáson is részt vehet Székelyhidy Iván főmuzeológus kalauzolásával.

A vetítéssel egybekötött tökfaragó műhelyfoglalkozást Butterer-Kiss Márta képzőművész, rajzpedagógus vezeti: a lopótökből használati tárgyak, ékszerek, lakásdekorációs dísztárgyak készíthetők és emellett a tök változatos felhasználási módja során kialakult ornamentikákkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A vállalkozókedvűek 11 órától a kézművesműhelyben tevékenykedhetnek: Nemes Tímea Izabella iparművész közreműködésével üvegmatricát készíthetnek, magképeket kreálhatnak Takács Veronika vezetésével, de fűből-fából, termésekből egyszerű hangszereket is alkothatnak Kőszegi László népi hangszerkészítő segítségével.

Délután 2 órától tökmuzsika emeli a hangulatot: Cseke Attila népzenész és Kőszegi László egyszerűnépihangszer-készítő tökből fabrikált hangszereket szólaltat meg. Kézművesportékák vására, töktotó, tökösmákosrétes-eszegetés és magfelismerő-verseny is színesíti a programokat.

A tökből készült hangszerek között olyan egzotikumok is megszólalnak, mint a nyugat-afrikai vízdob, a balafon, a shekere, a bara, a kora, az indiai szitár, a brazil berimbau és guirro, valamint afrikai és dél-amerikai csörgők is hallhatók-láthatók az autentikus népi hangszerek forgalmazásával foglalkozó világzenei hangszerbolt bemutatóján.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés