bezár
 

art&design

2009. 03. 13.
Új szerzemények a Ludwig Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új szerzemények, köztük még soha be nem mutatott és nagyon régen kiállított alkotások is szerepelnek a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum péntektől látogatható tárlatán.
Az Új szerzemények - rég nem látott művek című kiállítást hagyományteremtő szándékkal hozták létre; évente, kétévente szeretnék bemutatni a közönségnek azokat a műveket, amelyekkel gyarapodott a múzeum - mondta el Bencsik Barnabás, az intézmény igazgatója csütörtökön a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón. Hozzátette: olyan alkotások is színesítik a kiállítás anyagát, amelyek még soha nem vagy nagyon régen kerültek nyilvánosság elé.

A múzeum gyűjteményének magját a német műgyűjtő házaspár, Irene és Peter Ludwig adománya képezi: a hatvanas-nyolcvanas évek nemzetközi művészetét képviselő anyaghoz apránként csatlakoztak a közép-kelet-európai progresszív művészet jeles darabjai.

A kollekció 1996-ban, a kortárs művészeti múzeum alapításával kapott új súlypontot, ekkor számos, a rendszerváltás körüli és utáni időszak magyar művészetét reprezentáló mű került a gyűjteménybe. Jelenleg 450 tételt számlál a kollekció; vásárláskor elsősorban a fiatal, feltörekvő magyar művészek még elérhető árú alkotásaira, a hatvanas, hetvenes évek még fellelhető műveire és a nemzetközi kortárs művészeti tendenciákat illusztráló művekre helyezik a hangsúlyt - közölte az igazgató.

A június 14-ig látogatható tárlaton 47 művész alkotása tekinthető meg: a Kis Varsó páros (Gálik András és Havas Bálint) Fogyóeszköz című installációja, Agnes Denes Repülő hal piramis című litográfiája és az amerikai Sean Snyder fekete-fehér hangosfilmje mellett az osztrák Stoph Sauter Csokoládé tárgy és a lengyel Zuzanna Janin Cím nélkül (idős kezek, fiatal kezek) című laminált fényképei várják a látogatókat.
Lakner Antal passzív munkaeszközei közül a talicskát imitáló kipróbálható kondigép köszönti az érdeklődőket az első teremben, majd továbbhaladva Peter és Irene Ludwig portréja, Arno Breker német szobrász műve látható.

Az izgalmas és meghökkentő tárgyak, képek, alkotások sorozatában Andreas Fogarasi "fekete doboza" és Esterházy Marcell ötvenes-hetvenes évek modernista építészeti stílusát illusztráló, úgynevezett DVD loopja is látható Bukta Imre citerából, műanyag kannából és hokedliból álló installációja és Geoffry Hendricks szétvágott székből álló performansza mellett.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
irodalom

Mosoly, sellők és sorok Mosoly, sellők és sorok
Margó 2019 – Umami, Darvasi László, André Aciman
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés