bezár
 

art&design

2009. 03. 21.
Átadták a térképészeti díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Térképészeti díjakat adtak át pénteken a fővárosi Országos Széchenyi Könyvtárban; a Szép Magyar Térkép 2008 és a Digitális Magyar Térkép 2008 pályázatra beérkezett művekből kiállítás is nyílt.
"Kevés szakma van, amely minden évben kiállítást tud rendezni legfrissebb eredményeiből" - hangsúlyozta Klinghammer István akadémikus a rendezvényen. Hozzátette: idén 15. alkalommal nyílik tárlat a térképekből.

Az akadémikus kitért arra, hogy a modern eljárások ellenére a térkép funkciója nem változott, ma is az emberek tájékozódását szolgálja. Mint kifejtette, az igazi nyertesek nem azok, akik díjat kapnak, hanem akik használni fogják ezeket az egyszerre esztétikus és hasznos térképeket.

"A zsűri elsősorban azt tartotta szem előtt, hogy a beérkezett pályaművek miként felelnek meg a tetszetős külső, a pontos, informatív, korszerű tartalom és nem utolsósorban a könnyen kezelhetőség hármas kívánalmának" - fogalmazott Dippold Péter, a könyvtár főigazgató-helyettese.

A Szép Magyar Térkép 2008 pályázatra 74 pályamű érkezett. Az idegenforgalmi térképek kategóriában két első díjat osztottak: Börzsöny turistatérképe (készítő a Térkép Center Kft., a Térkép Faragó Bt. és Szarvas András), valamint a Szatmár-Beregi Natúrpark térképe (Paulus Térképszerkesztő Iroda) győzött. Előbbinél a kellemes színhatást, a nagy részletességet és az informatív mellékletet, utóbbinál a szép grafikai kivitelezést, az áttekinthetőséget, a régió egységes és jól szerkesztett bemutatását díjazták.

Térképsorozatok kategóriában első díjat nyert a Cartographia Kft. által készített ország- és várostérkép sorozat (Románia, Magyarország, Budapest, Bukarest). Az indoklás szerint a térképsorozat tartalmában és színválasztásában egységes, szép kivitelezésű, a tájékozódást jól segítő és könnyen áttekinthető.

Az Egyéb térképek és atlaszok kategóriában Szaúd-Arábia földrajzi térképe nyert első díjat, ezt a Gizi Map készítette. Az indoklás szerint a többnyelvű térkép minden bizonnyal a külföldi piacokon is értékesíthető lesz, színválasztása kifejező, névrajza gazdag és pontos.

Az oktatási Térképek kategóriában a bizottság nem adott ki első díjat.
A Digitális Magyar Térkép 2008 pályázat első díját a DSM-10-raszter elnevezésű Magyarország-térkép (a GeoX Térinformatikai Kft. munkája) kapta. Az indoklás szerint a pályamű részletes, esztétikus, a nagyközönség számára érthető, könnyen áttekinthető, több hasznos és ingyenes szolgáltatást ajánl a felhasználóknak.

A Turista és Természetjáró Információs Egyesület által kiírt Kiváló Magyar Kerékpáros Térkép 2008 pályázatra egy térkép érkezett, de azt a zsűri annyira kiválónak találta, hogy neki ítélte az első díjat. Ez A Tisza-tó, Hortobágy kerékpáros és vízitúra-kalauz szabadidőtippekkel.
A pályázati anyagokból rendezett kiállítás április 30-ig tekinthető meg az Országos Széchenyi Könyvtárban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
irodalom

A sellők fájdalma A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés