bezár
 

art&design

2009. 03. 22.
Giotto alkotásaiból nyílt kiállítás Rómában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Giotto és a 14. század címmel nyílt kiállítás Rómában, ahol most először láthatók együtt a nagy firenzei művész alkotásai, aki a maga korában forradalmat hajtott végre a festészetben - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.
Giotto (1267-1337) hatására a művészek modern módon kezdték szemlélni a világot, megtanultak mesélni a képekkel, bevezették műveikbe az érzelmeket, három dimenzióban próbálták ábrázolni a teret és újra felfedezték a természet iránti szeretetet.

A kiállításon szereplő több mint 150 művet, amelyek között megtalálhatók azok a festők is, akikre hatással volt, például Baronzio, Lorenzetti vagy a Giotto mesterének tekintett Cimabue, egy nemzetközi tudományos bizottság válogatta ki.

A művek között vannak faszobrok, miniatúrával ékesített kódexek, ötvösmunkák és mindenekelőtt csodaszép táblaképek, amelyek közül néhányat erre az alkalomra restauráltak. A csúcs azonban Giotto 20 mesterműve, a Firenzében őrzött Madonna a gyermekkel és két másik Madonna, amelyet amerikai múzeumok adtak kölcsön.

A kiállításon belül van egy másik tárlat is, amely virtuálisan mutatja be festészetének ciklusait és nyomait azokban a városokban, ahol járt Rómától Firenzéig, Nápolytól Milánóig. Bonyolult technológiákon keresztül látni lehet leghíresebb freskóinak felnagyított részleteit, többek között azokat, amelyeket az assisi Szent Ferenc-bazilikában és a padovai Scrovegni-kápolnában festett.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
Nagy Zoltán: Szép csendben
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés