bezár
 

art&design

2009. 03. 24.
A befogadó Transylvania - erdélyi művészek kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A befogadó Transylvania címmel húsz erdélyi képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a Vármegye Galériában, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.
Az elmúlt évszázadok Erdélyben a több nemzetiség együttélésével befogadó kultúrává alakították az erdélyi művészeti életet, így a Vármegye Galéria kiállítása a kulturális sokszínűség, az interkulturális párbeszéd jegyében született - derül ki a tavaszi fesztivál kiállítás-ajánlójából.

Mint azt Kulcsár Edit galériavezető elmondta, a húsz művészt egy tavaly kiírt pályázaton választották ki, és igyekeztek olyan alkotók műveit elhozni Budapestre, akiknek munkáit már jó ideje nem láthatta az erdélyi művészetnek szentelt galériában a közönség.

A tárlaton minden generáció képviselteti magát, a nemrég végzett fiatal művésztől, mint például a marosvásárhelyi Incze István Botond, egészen az idős alkotókig, mint a maroshévízi Dudás Gyula - jegyezte meg a galéria vezetője.

Hozzátette: festők és grafikusok, figurális és absztrakt műveket alkotók, s a legkülönfélébb technikákat és anyagokat alkalmazó művészek mutatkoznak be az együttműködés jegyében, mindegyikük egy-egy munkával. A sok festő mellett egy szobrász, Kovács Géza marosvásárhelyi művész is részt vesz a tárlaton.

A Vármegye Galéria kedden nyíló kiállításán Incze István Botond és Kovács Géza mellett még három marosvásárhelyi művész, Fekete Zsolt, Gálfy-Bódi Tamás és Simon Zsolt mutatkozik be. Kolozsvárról és Csíkszeredából is két-két művész - Árkossy István és Kádár T. Tibor, illetve Botár László és Xantus Géza - alkotásait láthatja a közönség.

A tárlaton szerepelnek Gaál András (Gyergyóditró), Kazinczy Gábor (Temesvár), Kelemen Dénes Lehel (Kőhalom), Makó András (Kökényesd), Márton Árpád (Gyergyóalfalu), Molnár Zoltán (Sepsiszentgyörgy), Nagy Ödön (Ercse), Páll Lajos (Korond), Simon Endre (Székes) és Székely Géza (Alsócsernáton) munkái is.

Az Erdély Művészetéért Alapítvány támogatásával megvalósuló, május 26-ig látható kiállítást Jókai Anna írónő nyitja meg - fűzte hozzá Kulcsár Edit.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged

Más művészeti ágakról

irodalom

A művészet létjogosultsága A művészet létjogosultsága
Átadták az Arany Medál-díjakat
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés