bezár
 

art&design

2009. 03. 24.
Lapjaira szedik szét Leonardo Da Vinci híres Atlanti Kódexét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lapjaira szedik szét Leonardo Da Vinci híres Atlanti Kódexét, ennek révén restaurálhatóvá és bemutathatóvá válik az itáliai polihisztor rajzainak és írásainak legnagyobb gyűjteménye.
Az Atlanti Kódex 1119 lapját, amelyek Leonardó Da Vinci tudományos ötleteit és találmányait tartalmazza, még a XVI. században fűzte össze Pompeo Leoni szobrász. Az 1968-1972-es restaurálási projekt keretében a kódexet, amelyet a milanói Biblioteca Ambrosiana őriz, 12 részre bontották.

"A kódex mintegy kétezer rajzot rejt, amelyeket nem láthatott eddig a nagyközönség" - nyilatkozta a tervekkel kapcsolatban hétfői sajtótájékoztatóján Franco Buzzi a világhírű milánói Biblioteca Ambrosiana képviseletében. Mint kifejtette, a kódex szétszedését széleskörű konzultációk előzték meg: a szakemberek meggyőződése szerint a különálló lapokat könnyebb lesz megőrizni, s szükség szerint restaurálni.
Az Atlanti Kódex 20-40 lapját már szeptemberben bemutatják Milánóban, a Santa Maria delle Grazie templomban, amelynek refektóriumának falát díszíti Leonardo Da Vinci Utolsó vacsorája.

"A láthatatlan rajzok immár láthatóvá válnak" - tette hozzá Franco Buzzi, aki szerint az Atlanti Kódex lapjaiból külföldi időszakos kiállításokat is rendeznek majd.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában
Nagy Zoltán: Szép csendben
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés