bezár
 

art&design

2009. 03. 24.
Grafikák és művészfotók az Arte Galéria árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eredeti és sokszorosított grafikák, művészi illusztrációkat tartalmazó könyvek, katalóguscsomagok, művészfotók is szerepelnek az Arte Galéria és Aukciós Iroda április 3-i, összesen 226 tételt számláló árverésén. A kalapács alá kerülő művek között vonzó nevek, például Scheiber Hugó, Aba Novák Vilmos, Kassák Lajos, Kondor Béla, Barcsay Jenő és Gross Arnold alkotásai is megtalálhatók.
A legdrágább tétel egy Scheiber Hugó-szénrajz, a háború borzalmait idéző Világégés; a kisméretű lapért 160 ezer forintról lehet licitálni. Kassák Lajos 1922-ben készült Képarchitectúra című linómetszetéről 1981-ben színes szitanyomatokat sokszorosítottak 150 példányban, ezek egyike most 90 ezer forintos kikiáltási árat kapott.

Néhány eredeti rajz és akvarell indul még magasabb kikiáltási árról: Bán Béla alakos krétarajza és az ugyancsak krétával rajzolt Stefike portré Dési Huber Istvántól 60 ezer forintot kóstál. Kelemen Emil 1928-as akvarellje 65 ezer forint, az építész Molnár Farkas tus férfiportréja 55 ezer forint, az 1910-es évekből való Perlmutter Izsák Varró lány című tusrajza 44 ezer forint. Egy ugyancsak 1910-re datált Rudnay Gyula-ceruzarajz 45 ezer forintról indul, míg két további szignált Rudnay-rézkarc 11 és 15 ezer forint. Schadl János szénrajzáért 42 ezer, Medveczky Jenő akvarell tájképéért 30 ezer, Gerzson Pál temperájáért pedig 26 ezer forintról indul a licit.

A sokszorosított grafikák, nyomatok, karcok, sziták közül a legígéretesebb Kondor Béla tenyérnyi, Bányarém című szignált rézkarca 60 ezer forintos kezdő árral. Bálint Endre 35 ezer forintra taksált, Piros alak című monotípiáján a művész kézírásos ajánlása olvasható. Kass János tízlapos Ótestamentum mappája 55 ezer forintos kikiáltási árat kapott. Aba Novák Vilmostól két 1922-es szignált rézkarcot kínálnak: egy aktos kompozíciót és egy önarcképet 38 és 24 ezer forintért.

Az aukció figyelemre méltó darabja Kmetty János Fürdőzők című szignált rézkarca (28 ezer forint), Kádár Béla Anya gyermekével című rézkarca az 1980-as évekből (19 ezer forint), egy-egy szignált szitanyomat Fajó Jánostól és Barcsay Jenőtől (22 és 14 ezer forintért).

Több művészfotó, így Gyökér László Barcsay Jenő-portréja, Zachariás Sándor Rippl Rónai József-portréja, valamint Dési Huber Istvánné hagyatékából származó négy fotó (Méliusz József és Sugár Kata felvételei) bővíti a kínálatot.

Az aukciós kiállítás április 2-ig tekinthető meg a Magyar Építőművészek Szövetségének Székházában, ahol másnap tartják az árverést.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Nagy Zoltán: Szép csendben
irodalom

A sellők fájdalma A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés