bezár
 

art&design

2009. 03. 26.
Van Gogh-képe megtartásáért perel a Yale Egyetem
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vincent van Gogh Le Café de nuit (Éjszakai kévézó) című remekművének megtartásáért indított pert a Yale Egyetem, mert az ötven éve a gyűjteményében lógó festményt visszakövetelte az egykori tulajdonos leszármazottja.
Az egyetem kedden nyújtotta be keresetét a connecticuti szövetségi bíróságra, s ebben nemcsak tulajdonjoga megerősítését kérte, hanem annak megakadályozását is, hogy az eredeti tulajdonos leszármazottja jogot formálhasson a festményre.

A képet Ivan Morozov orosz arisztokrata gyáros vásárolta meg, ám az 1918-as kommunista hatalomátvétel után államosították a mágnás vagyonát. A festményt később a szovjet kormány eladta, s már közel 50 éve a Yale művészeti galériájának értékes darabja. Az intézmény kijelentette, hogy végképp el szeretne hárítani minden felhőt az 1888-ban készült olajfestmény tulajdonjoga fölül.

Pierre Konowaloff, Morozov dédunokája tavaly formált igényt egy keresetben a kérdéses műre jogi képviselője útján. A Franciaországban élő örökös nyilvánosan kijelentette, hogy a festményre és kártérítésre is igényt tart.

A Yale álláspontja az, hogy - bár ez szemben áll az amerikai értékekkel - a festmény államosítása nem sértett semmiféle nemzetközi jogot. "Abban az időben, akárcsak ma, elfogadott volt, hogy a szovjet kormány eladásai érvényesek, ahogy a festmények későbbi megvásárlása is az volt" - szögezték le.

Az egyetem 1961-ben jutott a festményhez Stephen Carlton Clark, egykori yale-i növendék hagyatéka nyomán. Clark 1933-ban vagy 1934-ben vette a képet egy New York-i galériában és a Modern Művészeti Múzeumban állíttatta ki.

"A több mint 90 év alatt, amióta festményt államosították, a több mint 70 év alatt, amióta a szovjet állam eladta és a közel 50 év alatt, amióta Clark a Yale-re hagyta, a szemtanúk meghaltak, a bizonyító dokumentumok pedig elvesztek" - hangsúlyozta az egyetem keresete.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
A PesText fesztivál programjai a PIM-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés