bezár
 

art&design

2009. 03. 26.
Hrabal és a sör randevúja Nyíregyházán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A cseh sörgyártás történetének állomásait mutatják be azok a különleges söröskorsók, amelyeket Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio című darabjának bemutatója apropóján állítottak ki a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.
A 82 darab, különleges formájú söröskorsó Kalenda Zoltán magángyűjteményét gazdagítja, amely egy nagyobb, a világ 35 országából származó közel ezerdarabos kollekció egyik része. A kivételes gyűjtőszenvedéllyel rendelkező férfi kettős céllal hozta létre a Hrabal és a sör című tárlatot: szeretné bemutatni a cseh sörgyártás históriáját és tisztelegni a világhírű író előtt, aki épp a napokban lenne 95 éves.

"A kiállításon a söröspoharak segítségével Hrabalt a sör szempontjából értékeljük, illetve a cseh sörgyártás azon momentumait is felidézzük, amelyek az író életében is meghatározóak voltak" - mondta a gyűjtő.

Kalenda Zoltán utalt arra: az író a Sörgyári capriccio történetét részben saját élményeiből alkotta meg, hiszen Hrabal a nymburki sörgyárban töltötte gyermekéveit, ahol rendkívül érdekelte a sörgyártás folyamata és az ott dolgozó munkások történetei. "Ezért döntöttem úgy, hogy elsősorban a cseh söripart illusztráló darabokat állítom ki, amelyek többek között Plzen (Pilsen), Ceské Budejovice, Krusovice és Velké Popovice sörfőzdéiből származnak" - tette hozzá.

A két és három deciliteres, valamint a félliteres korsókat tizenharmadik éve gyűjti Kalenda Zoltán; kollekciója mára az ország tíz legnagyobb söröskorsó-gyűjteményének egyikévé nőtte ki magát.

"Gyűjtőszenvedélyem révén szinte az egész világot bejártam Portugáliától Kínáig, de főleg Belgiumban, Németországban és persze Csehországban szereztem hol szuvenírként, hol pedig pénzért újabb darabokat" - mondta. Igazi ritkaságok is megtalálhatóak a nem mindennapi gyűjteményben, így például az a Hollandiában lévő enscheden-i sörgyár tíz éve forgalomba hozott díszdobozos, csatos üvegű nedűje, amelyet csak néhány fanatikus gyűjtő - köztük Kalenda - birtokol a világon. A gyűjtemény legszebb darabját a belgiumi Vestvleterenből hozta Kalenda Zoltán, ahol egy régi kolostorban főzik azt a 12 fokos barna sört, amelyiket egy internetes voksoláson százezer szavazattal a világ legjobb sörének választottak. Egyedül csak ott, a főzde kis boltjában kaphatóak a poharak, amelyekből maximum hat darabot vásárolhat a turista - jegyezte meg.

A Sörgyári capricciót április 30-ig, az értékes pohárkiállítást pedig még egy hónapig tekintheti meg a közönség a szabolcsi megyeszékhely színházában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés