bezár
 

art&design

2009. 03. 28.
Fénnyel festik a Zsolnay Múzeum homlokzatát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fényfestéssel díszítik a pécsi Zsolnay Múzeum homlokzatát esténként néhány órára, az ehhez szükséges speciális vetítőberendezéseket hivatalosan csütörtökön helyezték üzembe.
Hargitai János, a Baranya megyei önkormányzat elnöke az átadási ünnepségen elmondta: a három vetítő egy gótikus és egy reneszánsz festményt varázsol felváltva az épület utca fronti falára. A beruházás mintegy 30 millió forintos költségét a múzeum rekonstrukciójának "maradványpénzéből" finanszírozták.

Két restaurátor és egy festőművész egy hónapon át dolgozott a vetítőkbe való dia alapjául szolgáló alkotások elkészítésén. A gótikus kép Jézus életének főbb eseményeit dolgozza fel, a reneszánszon főleg Erdélyben elterjedt lombdíszmotívumok, valamint négy pécsi prépost arcképe látható.

Dittrich Csilla restaurátor korábban elmondta: e festmények nem azok, amelyeket a középkor embere láthatott. Egyetlen, az eredetihez hű, reneszánsz részletük van csupán, a Fájdalmas Krisztus képe, amely 2006 nyarán megsemmisült.

Utalt rá, hogy az egykori gótikus festményt Pécs mohácsi vészt követő török elfoglalása után tette tönkre a házba beköltöző török elöljáró, a reneszánsz töredékeket pedig három évvel ezelőtt egy segédmunkás verte le szabálytalan munkavégzés következtében.

A kivitelezőt és a restaurátort ezért milliós nagyságrendű bírsággal sújtotta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

Az 1324-ben épült múzeumi ingatlan Pécs legrégibb épülete és 1955 óta a világ legnagyobb, 12 ezer műtárgyat és 8 ezer dokumentumot magában foglaló Zsolnay-gyűjteményének ad otthont. Legszebb darabjai tematikus formában tekinthetők meg, az ismeretek elmélyítését pedig a termek falaira szerelt érintőképernyős monitorok segítik.

Az évi 73 ezer érdeklődőt vonzó Zsolnay Múzeum a világhírű Zsolnay-kerámiák történetét, jellegzetes darabjait mutatja be, megismertet továbbá a Zsolnay család történetével, s betekintést enged a gyár tervezőművészeinek munkásságába is.

A múzeum 415 millió forintos beruházás eredményeként, 2007 őszére megújult. A pénzből az épületet megerősítették, falait újravakolták, padlásterét beépítették, kiállítóterét bővítették. Az érdeklődők így a modernizált, jól megvilágított, légkondicionált termekben tartalmilag a korábbinál gazdagabb tárlatot láthatnak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés