bezár
 

art&design

2009. 03. 30.
Visszafogott érdeklődés a Belvedere aukcióján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alig fele részben talált vevőre a Belvedere Szalon szombat délutáni művészeti aukciójának 180 tételes kínálata. Bár a milliós kikiáltási árú darabok majd mindegyike elkelt, de csak Ferenczy Károly mindeddig lappangó, több címen - Alag, Az alagi trenírpálya, Az alagi ügetőpálya - ismert pasztellképéért és Czóbel Béla dekoratív virágcsendéletéért folyt verseny, néhány licitlépcső erejéig. Így a Ferenczy mű 2,8 millió forintról 3,6 millió forintra emelkedett, míg az 1,2 milliós Czóbel vászonért félmillió forinttal koppant magasabban a kalapács.
Gulácsy Lajos reneszánsz ihletésű Itáliai táj házakkal című olajképe kapta a legmagasabb, 4,8 millió forintos kikiáltási árat, és ugyanennyiért ütötték le a vételi megbízással licitáló vásárlónak. Így is az aukció legdrágábban eladott képe lett. A másik Gulácsy festmény, az 1908-as a Comói-tó Bellaggionál 1,2 millióról indult és ugyanannyinál végzett. Alapáron (3,2 millió forintért) vették meg Barabás Miklós báró Radák Istvánnét ábrázoló, Előkelő hölgy című impozáns portréját, csakúgy mint Szőnyi István 1922 körül festett női arcképét. Egy gyűjtő szerezte meg mind a két klasszicista tájképet ifj. Markó Károlytól 2,2 illetve 1,8 milliós kikiáltási áron.

Jól járt, aki 2,2 millióért elvitte Derkovits Gyula korai korszakának látványos tájképét, Scheiber Hugó 1940-es expresszív férfi és női fejtanulmányát (1,8 millió forint), miként Rippl-Rónai József Vasárnapi ebéd című pasztelljét (1,6 millió forint).

Jelentősebb emelkedést jellemzően az alacsonyabbra árazott tételek értek el. Thorma János visszafogott színekkel festett utcarészlete 380 ezer forintról indult és 650 ezer forinton végzett. Mednyánszky László két háborús grafikájáért sokáig versenyeztek. A Galícia című akvarell árát 80 ezer forintról négyszerezték 320 ezerre, az Ágyúállás ceruzarajzot pedig 140 ezerről éppen 100 ezer forinttal toldották meg.

Mindössze 10 ezer forinton múlott, hogy a sárospataki múzeum nem tudta megszerezni Schönberger Armand pasztelljét. Az intézmény a 160 ezer forintos kikiáltási árra adott vételi megbízást, de a teremben 10 ezer forinttal felüllicitálták a sárospataki várat ábrázoló képet.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Pap Kata válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés