bezár
 

art&design

2009. 03. 30.
Cseh női fotográfusok a Mai Manó Házban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
MÁSKÉPp - Fiatal cseh női fotográfusok címmel látható kiállítás csütörtöktől a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatában; a tárlathoz kapcsolódva filmvetítés, beszélgetés és zenés irodalmi est is várja az érdeklődőket pénteken és szombaton.
A MÁSKÉPp című tárlat a kortárs cseh és szlovák női fotográfiát, ezen túlmenően pedig a női identitás problémakörét helyezi
középpontjába.

A 90-es években a cseh fotóművészetben központi szerepet kapott a test és a testiség, napjainkra azonban nagyrészt átadta helyét az identitás témájának. Az ezzel foglalkozó női fotográfusok saját identitásukat és átalakulásaikat gyakran önreflexíven kutatják, vizsgálják, és foglalkoznak a modern nők férfiakhoz, gyerekekhez, társadalomhoz, az emancipációhoz és a nembeli eltérésekhez való viszonyulásának számos szerepével is - derül ki a tárlatról szóló ismertetőből.

A május 3-ig nyitva tartó kiállításon, amely a kortárs cseh és szlovák fotográfia legfiatalabb generációjának legjelentősebb női képviselőit vonultatja fel, Zuzana Blochová, Dita Lamacová, Tereza Vlcková, Dita Pepe, Sylva Francová, Barbora Zurková, Radim Zurek, Katerina Drzková, Barbora Bálková, Barbora Kuklíková, Julie Stybnarová és Daniela Dostálková alkotásait tekintheti meg a közönség.

A kiállításhoz kapcsolódóan pénteken este előadást tart Vladimír Birgus, a tárlat cseh kurátora, az opavai Sziléziai Egyetem Kreatív Fotográfiai Intézetének professzora. A cseh nyelven, magyar tolmácsolással folyó beszélgetésen két kiállító művész, Barbora Bálková és Tereza Vlcková is jelen lesz, az iskola munkatársai, Tomas Popech, Karel Pones és Vaclav Podestat pedig bemutatják a Kreatív Fotográfiai Intézetet.

Szombaton műhelyfoglalkozáson vehetnek részt a látogatók Illés Barna vezetésével. A 11 órakor kezdődő program az identitás elvesztésével és az új identitások megtalálásával foglalkozik a portré műfaján keresztül. MÁSKÉPp - Fiatal cseh női fotográfusok identitása címmel diavetítést és a Martinidesz László rendezte Fotográciák című filmet is láthatja szombaton a közönség a Napfényműteremben, de interaktív épületséta is színesíti a programot.

A Csalóka látszat című kiállítást - szintén szombaton - a közönség Horváth M. Judit vezetésével tekintheti meg, majd Heller Ágnes filozófus és Kincses Károly fotómuzeológus gondolatait hallgathatják meg az érdeklődők a Napfényműteremben. Este 7 órától Nőpárty szórakoztatja a nagyérdeműt; a zenés irodalmi esten közreműködik Karafiáth Orsolya költő, "pártyvezér", Tóth Evelin énekes, "pártytitkár", valamint Dés András (ütős hangszerek) és Lukács Miklós (cimbalom) "pártytagok".
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés