bezár
 

art&design

2009. 04. 07.
Amanda Lear énekesnő képei a brüsszeli Dalí Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Amanda Learnek, Salvador Dalí katalán festőgéniusz múzsájának és bizalmasának képeiből nyílt hétfőn kiállítás a brüsszeli Dalí Múzeumban - adta hírül a belga képtár.
Az énekesnőként, modellként, színésznőként és tévés műsorvezetőként is ismert francia Amanda Lear fiatalon festészetet tanult Párizsban, majd Londonban.

Az 1960-as évek közepétől kezdve mintegy tíz éven át tartott fenn szoros kapcsolatot Salvador Dalí katalán festővel, aki felkérte, legyen állandó modellje. A Dalíval való kapcsolat idején Lear Dalí műtermében dolgozott, ahol kialakította saját művészi stílusát.

Dalí volt az, aki reklámfogásból azt kezdte terjeszteni múzsájáról, hogy valójában férfi, amit persze - ugyancsak reklámcéllal - Amanda Lear több tucat aktfotóval próbált cáfolni.

A sokoldalú művésznő életkorát nem lehet biztosan tudni; születésének pontos időpontját - 1936 és 1946 közé tehető - és helyét valójában még mindig homály fedi, azt Lear sosem árulta el. A német Wikipédia egy 2004-es kiadványra hivatkozva 1939. november 18-i dátumot ad meg. Hongkong mellett Saigon, Hanoi és Svájc is felmerültek születése helyszíneként.

Lear műveinek első kiállítása az 1980-as években Rotterdamban volt, és azóta több más nagyvárosban - New Yorkban, Párizsban, Berlinben, Rómában és Barcelonában - is bemutatták ezeket.

A brüsszeli tárlat május 24-ig látható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés