bezár
 

art&design

2009. 04. 08.
Karikatúra-fesztivál - Benne vagyunk! Öt éve az Európai Unióban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Benne vagyunk! Öt éve az Európai Unióban címmel nyílt meg a XIII. Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál szerdán a Magyar Kultúra Alapítvány (MKA) budai várbeli székházában. A kiállítás a főváros után több hazai és külföldi városba is ellátogat majd - közölte a megnyitón Koncz Gábor, az MKA igazgatója.
Mint Bába Szilvia, a kiállítás szervezője elmondta, az idei fesztivál kapcsolódik az uniós belépésünk évében, 2004-ben Vigyázat, jövünk! címmel meghirdetett kiíráshoz.

A karikatúra-tárlatok hagyományosan Magyarország és a világ több városában megtekinthetők, a 2008-as fesztivál kiállítása Nyíregyháza, Nagyvárad, Kecskemét, Debrecen, Kisköre és Heves után most éppen Gyöngyösön jár, de több európai nagyváros követségeire is meghívást kapott, majd szeptemberben New York, Saint Louis és Los Angeles ad otthont a válogatásnak.

Koncz Gábor kiemelte: az idei pályázatra olyan országok alkotóit hívták meg, amelyek öt éve, hazánkkal együtt csatlakoztak az Európai Unióhoz.
Kovács István, a Külügyminisztérium kabinetfőnöke hozzátette: a tárca az eddigi gyakorlathoz híven az idei kiállítás utaztatását is tervezi, de a karikatúrák a tervek szerint DVD-n is hozzáférhetőek lesznek a magyar külképviseleteken.

György Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője hangsúlyozta: noha a kiállított rajzok többsége némileg pesszimista, az EU-ban zajló folyamatok inkább bizakodásra adnak okot: "mintha a válság közepette jobban sikerülne egy nyelven beszélni".

A diplomata biztosította a karikaturistákat: amit képeiken kifejeznek, az bekapcsolódik az unió döntési folyamataiba.

Az idei kiírás fődíját Kaján Tibor vehette át, a második helyezett Marabu (Szabó László Róbert), a harmadik Szűcs Édua lett. A legjobb külföldi alkotásért járó különdíjat Lubomir Kotrha nyerte. A pályázat legjobb karikatúráit Alexander Brody író, Hirschler András, az ITD Hungary kommunikációs vezetője, Kalmár Tibor rendező, Kovács István, Marlene Pohle, a karikaturisták nemzetközi szervezete, a FECO elnöke, Sándor Erzsi, a Magyar Rádió szerkesztője és Agim Sulaj olasz karikaturista választotta ki.

A kiállítás május 10-ig látogatható a MKA budai székházában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés