bezár
 

art&design

2009. 04. 09.
Kortárs japán design az Iparművészeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Wa: A mindennapok harmóniája - kortárs japán design címmel nyílt kiállítás szerdán Budapesten. Az Iparművészeti Múzeumban csaknem két hónapon át látható tárlat a többi között lámpákon, bútorokon, konyhai és közlekedési eszközökön keresztül mutatja be a japán ipari formatervezést.
A május 31-ig látogatható kiállítás 190 gondosan megtervezett és kiválogatott tárgyat mutat be a formatervezés különböző területeiről. A magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. és újbóli felvételének 50. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi évhez kapcsolódó tárlat átfogó képet ad a japán termékekről az étkészlettől a bútorokon és információs technikán át a járművekig.

A címben szereplő Wa egyrészt magát Japánt jelképezi, a másik jelentése a harmónia, amelyre a japán design törekszik - hívta fel a figyelmet a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Kasiwagi Hirosi, a tárlat egyik kurátora. Kiemelte: a japán design ellentéteket állít harmóniába, úgy mint új és régi, természetes és mesterséges, csúcstechnológia és kézművesség, s ezáltal egy magasabb szintű egységet hoz létre.

A japán kurátor a tárlat elején található tárgyak közül kiemelte a fejjel lefelé lógó, rizsszalmából készült kabátot, az elektromos zongorát és gitárt, amelyek példát szolgáltatnak a régi és az új közötti kapcsolatra.
A harmónia segítségével a látogatók szabadon értelmezhetik a kiállított termékek jelentését, legyen szó kerékpárról, mosógépről, kádról, táskáról, gyerekjátékról vagy kerekeken guruló fiókról.

A tárlat első részében a tárgyakat funkciójuk szerint csoportosították: itt az edények és konyhai eszközök, a fürdőkultúra, a háztartási és szórakoztató elektronika, a digitális technológia, a játékok, a papír és irodai szerek, a vegyes háztartási cikkek, a ruházat és kiegészítők, a csomagolás és táskák, a közlekedési eszközök, valamint a bútorok és világítástechnika köréből láthatnak az érdeklődők példákat a japán tervezők munkáiból. A kiállítás második részében pedig 6 kulcsszó - "aranyos", "míves", "aprólékos", "tapintható", "minimál" és "átgondolt" - köré szerveződnek a felvonultatott alkotások.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés