bezár
 

art&design

2018. 02. 14.
Ismerős és ismeretlen képek
Szalay Zoltán fotói a Cultiris Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismerős és ismeretlen képek A Magyar Sajtófotó Kiállítás alapítójaként is ismert, legendás fotográfus, Szalay Zoltán hagyatékából látható emlékkiállítás Ismerős és ismeretlen képek címmel szerdától a budapesti Örkény István könyvesbolt Cultiris Galériájában.

Éppen egy éve, 2017. február 14-én hunyt el Szalay Zoltán Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics Mihály-díjas fotográfus, a magyar sajtó-fotográfia kiemelkedő személyisége, a Magyar Sajtófotó Kiállítások elindítója és harminc éven át a rendezője - idézték fel az MTI-hez eljuttatott közleményükben a szervezők.

Sokszínű tematika jellemezte a munkásságát, amely az ötvenes években kezdődött igazolványképek készítésével. A későbbiekben országos lapok és hetilapok munkatársa, rovatvezetője, képszerkesztője volt, és fotós generációk nevelkedtek fel a keze alatt. Művészekről, tudósokról, muzsikusokról készített és híressé vált portréit több hazai és külföldi helyszínen mutatta be önálló kiállítások keretében. Az elmúlt hatvan évben készült riport- és zsánerképei ma már dokumentum értékűek; a magyar társadalomábrázolás, politika- és kultúr- és fotográfia-történet számára is nélkülözhetetlenek - hangsúlyozzák a szervezők.

Szalay Zoltán

A közlemény szerint Szalay Zoltán hagyatékában több tízezer felvétel maradt feldolgozatlanul, ezek várhatóan még számos meglepetést tartogatnak. A képek feldolgozását a Fortepan online fotóarchívum kezdte meg, ebből az anyagból a kiállítás látogatói már találkozhatnak néhány fotóval. A tárlatra ezeken a képeken felül Kincses Károly fotómuzeológus válogatott Szalay Zoltán hagyatékából többségében még nyilvánosságra nem került felvételeket, olyan képi világot mutatva be, amely a fotós szakma és nagyközönség számára is újdonság lesz - közölték a szervezők.

Szalay Zoltán emlékkiállítása március közepéig látható a Szent István körúti Cultiris Galériában.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

A rothadás nedűje és a dehumanizált művészet vidámsága A rothadás nedűje és a dehumanizált művészet vidámsága
Győrffy László: Bízunk az enyészetben
art&design

Isten képmására Isten képmására
Kibékülés - Időszaki kiállítás a Pannonhalmi Főapátság Monostori Kiállítóterében
art&design

Négy új Kondor-festmény Nyírbátorban Négy új Kondor-festmény Nyírbátorban
A Magyar Nemzeti Múzeum sajtótájékoztatója a gyűjteményről

Más művészeti ágakról

színház

Kicsiben is hatalmas Kicsiben is hatalmas
Multikulti ínyencség a visegrádi négyek jegyében, ukrán fűszerezéssel bolondítva
Éles tárgyak az HBO-n
Kertész Edina A lány, aki orvos akart lenni című gyerekkönyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés