bezár
 

art&design

2009. 04. 16.
Újra megnyitja kapuit a szegedi kőtár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint egy évtized után újra láthatja a közönség a szegedi Móra Ferenc Múzeum kőtárát; a gyűjtemény egyik legteljesebb darabjának, a csaknem két és fél méter magas, Szent Dömötört ábrázoló szobornak a restaurálása is mostanra készült el - közölte Horváth Ferenc tudományos igazgató-helyettes a felújított kőtár sajtóbemutatóján.
A szakember hangsúlyozta: a kőtár túlmutat a városon, országos jelentőségű, hiszen az egész Alföldön egyedül Szegednek vannak római kori, Árpád-kori, középkori, kiemelkedő barokk kori, és reneszánsz kori építészeti emlékei is. A látogatók így mintegy kétezer esztendő építészetét követhetik végig egy rövid sétával a kőtárban.
A gyűjtemény az 1879-es szegedi nagyárvíz után, a város újjáépítését követően kezdett kialakulni. A várat elbontották, de a munkálatok során Kováts István építőmester saját pénzén megvásárolta a munkásoktól a most is látható régiségeket, melyeket rendszerezett és a gyűjteményt a városnak adományozta. Több helyen próbálták őrizni a négyszáz darabos leletegyüttest, így a könyvtárban, egy raktárban, sőt felhalmozták az akkor megépült múzeumban is.

A gyűjtemény országos jelentőségére Entz Géza művészettörténész hívta fel a figyelmet az 1950-es évek végén, kezdeményezésére hozták létre a megmaradt várrész mellett a kőtárat.

A gyűjteményben őrzött emlékek közt vannak román kori palmettadíszes ajtókeretek, de látható az a szegedi kőbárány is, amely a Dömötör-torony bejárata fölött volt beépítve, és román kori épületrészeket is rekonstruáltak. A folyosón végigsétálva a látogató úgy érezheti, mintha visszalépne a múltba. Különlegességet jelentenek a reneszánsz darabok, hisz az Alföldön nagyon kevés emlék maradt fenn ebből a korból.

A kiállítást Szent Dömötör szobra zárja. A barokk szobor a török hódoltság után újjáépített Dömötör-templom főhomlokzatának egyik ékessége volt. A templom mindössze 170 évet ért meg, 1920-ra a Dóm építése miatt teljesen lebontották. A magas templomi elhelyezés miatt arányaiban torz szobor sokáig rejtve maradt a nézők szeme elől, most viszont újra láthatják az érdeklődők a megújított kőtárban. A barokk alkotás restaurálását Bánvölgyi László szobrászművész végezte el, sőt az időközben elveszett tartozékokat - mint például a kezében tartott lándzsát - is pótolta.

A több mint tíz évvel ezelőtt bezárt kőtár felújításának munkálatai tavaly áprilisban kezdődtek, és mostanra fejeződtek be. A kiállítás darabjait az eredeti környezetbe helyezve láthatja a közönség, ami annyit jelent, hogy például egy-egy ablakdarabhoz megépítették az eredeti nagyságú nyílászáró részt. Ugyanígy ajtó- és oszloprészletekhez rendezték az eredetileg oda készült darabokat.

A kőtár hivatalos megnyitóján, jövő szerdán délelőtt emléktáblát is avatnak majd a gyűjtemény megalapítója, Kováts István tiszteletére - tette hozzá a Horváth Ferenc.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

Mozgástér és kívülállás Mozgástér és kívülállás
A Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítás margójára
art&design

A Nap művelete A Nap művelete
Gondolatok Bolygó Bálint Fényalkímia című kiállítása kapcsán
art&design

Tértudat Tértudat
Interjú Tillmann Józseffel a térhasználat európai és nem európai hagyományairól

Más művészeti ágakról

Mark Rothko lemezborítók
Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?
Tudósítás a 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés