bezár
 

zene

2018. 04. 14.
Babos Gyula halála - Halper László: "Komoly maximalizmusra nevelt minket"
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Babos Gyula halála - Halper László: "Komoly maximalizmusra nevelt minket" "Komoly maximalizmusra nevelt minket" - emlékezett Babos Gyula Liszt Ferenc-díjas dzsesszzenészre, zeneszerzőre, művésztanárra Halper László dzsesszgitáros, Babos Gyula egykori tanítványa szombaton.

"Babos Gyula nemcsak tanárom, hanem a mesterem volt. Megtette nekünk, tanítványoknak azt az óriási szívességet, hogy szigorú volt hozzánk, ami sokkal több energiát kíván, mint lazának lenni. Nagyon maximalista légkört tartott az óráin, amely a muzsikusi pályán igazán hasznosnak bizonyult: nem jelentett újdonságot, hogy magas színvonalon kell játszani"- idézte fel a zenész.

Klasszikus kedvencek 2018.

"Nem csupán a zenére vonatkozóan adott fontos tanácsokat, hanem kifejezetten az életre vonatkozókat is. Azt is tanította, hogyan kell bölcsen, okosan élni az életet" - tette hozzá.

Halper László elmondta, ritkán volt alkalmuk együtt fellépni, hiszen mindketten ugyanazon a hangszeren játszottak. Októberben azonban, a Jimmy Hendrix születésének 75. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású emlékkoncerten közösen léptek fel. 

"Fantasztikus élmény volt egy színpadon állni vele. Volt egy pillanat, amikor a saját gitárszólójánál rám nézett, hogy játsszunk együtt egy darabig. Életem egyik legmeghatározóbb muzsikusi élménye volt ez" - emlékezett vissza Halper László.

Babos Gyulát csütörtökön érte a halál. A dzsesszgitárost saját halottjának tekinti a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszéke, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és annak Kőbányai Zenei Stúdiója.
 

nyomtat

További írások a rovatból

Kirándulás a kintből a bentbe az Arcus Temporum Fesztiválon
Várakozáson felül teljesített az Exhumed
Mózes Tamara szólókoncertjéről

Más művészeti ágakról

Interjú Jakab Julival, a Velencében versenyző Napszállta főszereplőjével
Interjú Csuja Lászlóval, a Virágvölgy rendezőjével
Interjú Nemes Jeles Lászlóval, az Oscar-díjas Saul fia és a Velencében bemutatott Napszállta rendezőjével
30. JAK-tábor, 4. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés