bezár
 

art&design

2009. 04. 18.
Régi autócsodák a Vasúttörténeti Parkban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mintegy kétszáz régi autó, busz, motor és teherjármű várja az autóipar klasszikusainak szerelmeseit péntek déltől vasárnap estig a fővárosi Vasúttörténeti Parkban, ahol harmadik alkalommal rendezik meg az Oldtimer Expót. A kiállításon szereplő járművek több mint kétharmadát a nagyközönség még nem láthatta a szervezők szerint, akik a pénteki hivatalos megnyitó előtt sajtótájékoztatón számoltak be az esemény részleteiről.
Az idei Oldtimer Expón több Audi-ritkaságot is bemutatnak abból az alkalomból, hogy a német autómárka 100. születésnapját ünnepli. Vérten Sándor, az Audi hazai képviseletének kommunikációs igazgatója beszámolt arról, hogy a márka valamennyi elődjéből bemutatnak egy-egy történelmi darabot. Az ingolstadti múzeumból érkezett a hétvégére egy 1936-os Horch sportkocsi, egy régi Audi és DKW, valamint kiállítottak egy 1914-es Wanderer Puppchent is. A magyar gyűjtő tulajdonában lévő jármű igazi ritkaság, mindössze öt maradt fenn belőle. Emellett megtekinthető egy Audi motor is, amelyből ez az egyetlen darab készült. Ezek mellett a Quattro klub is több versenyautót hozott az expóra.

A gyár elődjét August Horch alapította, a ma használt négy karika akkor lett a kocsi szimbóluma, amikor 1932-ben Auto Union néven egyesült az Audi, a DKW, a Horch és a Wanderer cég. 1969-től Audi NSU Auto Unionra változott a cég neve, amely 1985-től egyszerűsödött a mai formára.

Ugyancsak 100 éves a legendás angol sportautó, a Morgan. Az exkluzív modellek egy része ma is a harmincas évek világát idézi. Csikós Attila, a magyarországi Morgan-képviselet ügyvezető igazgatója beszámolt arról, hogy mára a Morgan maradt az egyetlen családi kézben lévő angol autó.

A Citroen 1919 óta van jelen az autógyártásban, a 90 éves évforduló alkalmából a kiállításon bemutatnak egy 75 éves Traction Avant típust, amely az autógyártás történetének első nagy szériában gyártott, önhordó karosszériájú kocsija - mondta el P. Szolomayer Roland, a Citroen Automobile Club Hungary képviselője.

"Születésnapos" egy másik híres angol autó, a Mini is: 50 éve kezdték gyártani. Ebből az alkalomból péntek délben kezdenek hozzá 5362 alkatrészből egy ritka Mini Cooper S összeszereléséhez, az autót az ígéretek szerint másfél nap alatt "építik össze". Az 1964-ben készült, 1071 köbcentis Mini abból az okkersárga szériából való, amelyből - rondasága miatt - mindössze 540 darab készült a szervezők közlése szerint. A Mini külön teret kap a kiállításon.

A rendezvény honlapján - www.oldtimerexpo.hu - olvasható tájékoztatás szerint pénteken elkezdődik egy csavarjaira bontott Jaguar E-Type összeszerelése, a munkálatok szombaton is folytatódnak. A rendezvény ideje alatt a "kacsások" több alkalommal is látványos műsorral fogadják a látogatókat: percek alatt szétbontanak, majd összeraknak egy Citroen Kacsát, a játékos kedvűek megtippelhetik, mennyi időt vesz igénybe a munka, a nyerteseket nyeremények várják.

A kiállításon helyet kapnak korhű mentőautók és az egykori keleti blokkban gyártott járművek is. A gyerekeket színes programokkal várják.
Az autós programok mellett egyéb "oldtimerek" is bemutatkoznak: orsós magnókat is megtekinthetnek az érdeklődők, de a szentendrei Rádiómúzeum is kitelepül a Vasúttörténeti Parkba, ahol összesen ötezer négyzetméternyi területen zajlanak az események.

Most először társrendezvénye is lesz a kiállításnak: szombaton az Oldtimer Sokadalom keretében a hazai klubok tagjai felvonulnak Budapest útjain régi autóikkal.

A rendezvény pénteken és szombaton meghosszabbított nyitvatartással este 11 óráig fogadja a látogatókat, a Duna Plaza mellől pedig ingyenes nosztalgiabusz közlekedik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Testhatárok Testhatárok
Vékony Dorottya Átlagos eltérés című kiállításáról
art&design

Köztes létmódunk kiábrázolása Köztes létmódunk kiábrázolása
Bögös Loránd Önelhallgatás című kiállításához
art&design

Evilági ökotópiák Evilági ökotópiák
Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a nap

Más művészeti ágakról

A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál sajtótájékoztatójáról
építészet

Sündisznótüske és betonhintaszék Sündisznótüske és betonhintaszék
Bauhaus100. Program a mának/ Kortárs nézőpontok - kiállítás a Ludwig Múzeumban
A MI kapcsolata a művészetekkel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés