bezár
 

art&design

2009. 04. 19.
Megnyílt a Balaton Történeti Pantheon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tudósok, művészek és közéleti személyiségek arcképei és életrajzai láthatók-olvashatók a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban, a szombaton megnyitott Balaton Történeti Pantheonban.
Az arcképcsarnok Hadnagy Károly Balaton-kutató kezdeményezésére, az általa 2007-ben megjelentetett hasonló témájú kötet alapján jött létre, az ötletet a kastélymúzeum igazgatója karolta fel. Czoma László a megnyitón ennek kapcsán elmondta: a múzeum egyik célja az, hogy mindig látható legyen olyan kiállítás, amely a tóhoz kapcsolódik, így ezzel a tárlattal a Balaton nagyjainak szellemisége előtt tisztelegnek.

Hadnagy Károly úgy fogalmazott a szombati megnyitón, hogy a világon ez az első olyan arcképcsarnok, amely egy édesvizű tó tudósait, művészeit, kutatóit bemutatja.

Suchman Tamás - aki a Balaton Fejlesztési Tanács elnökeként elsőként írta alá a Balaton Történeti Pantheon alapító okiratát - úgy fogalmazott: a szélesebb közönség valószínűleg nem is ismeri, kik voltak azok, akik a tó megismeréséért és megőrzéséért maradandót tettek. Ennek a múltnak a bemutatása ugyanakkor elősegítheti a Balaton megújulását, hogy a tó "reneszánszával" újabb évszázadokra értékessé váljék ez a vidék.

A pantheon létrejöttét 70 alapító, köztük hivatalok, szakmai és civil szervezetek, önkormányzatok segítették. Az egykori lovardában, a jelenlegi Hintómúzeumban három helyiségben csaknem száz portré kapott helyet, olyan írók, költők, muzsikusok, kutatók, politikusok vagy éppen nagybirtokosok arcképei, akik az elmúlt 250 évben maradandót tettek a tó érdekében. A falakon mások mellett Széchenyi, Kossuth vagy a Festeticsek több generációjának képein kívül látható például Illyés Gyula, Jókai Mór, a muzsika világából Kálmán Imre és Ferencsik János portréja, akik mindannyian kedvelői, őrzői és bemutatói voltak a Balaton szépségeinek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

Jelenetek a pokol tornácáról Jelenetek a pokol tornácáról
Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 - Kiscelli Múzeum
art&design

Köztes létmódunk kiábrázolása Köztes létmódunk kiábrázolása
Bögös Loránd Önelhallgatás című kiállításához

Más művészeti ágakról

Mark Rothko lemezborítók
építészet

Sündisznótüske és betonhintaszék Sündisznótüske és betonhintaszék
Bauhaus100. Program a mának/ Kortárs nézőpontok - kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tudósítás a 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés