bezár
 

art&design

2009. 04. 23.
Winnetouland Horvátországban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az első európai indiánfalu, a Winnetouland megnyílt Horvátországban, a Plitvicei tavak szomszédságában, természetvédelmi területen, erdő szélén, patak partján, ahogy a mesében is van - adta hírül az eseményt a horvát média.
Az egykori NDK-s Winnetou-filmek nagy részét az 1960-as években Horvátországban forgatták, a Plitvicei tavak környékén, a Jadranfilm és a híres színész, Gojko Mitic közreműködésével.

Az indián rezervátummal most Horvátország a maga valóságában megmutathatja, hogy milyen természeti szépségekkel rendelkezik, vagyis erdős, dombos, patakok szabdalta, jó levegőjű tájakkal. Az erdő szélén hagyományos indiánsátrak sorakoznak, összesen 20 van belőlük.

Az egyik sátorban múzeumot rendeztek be a Jadranfilm vállalat kellékeiből, amelyeket a 45 évvel ezelőtti Winnetou-filmek forgatásánál használtak, mint kalap, fejdíszek, békepipa, egyéb kisebb tárgyak, felszerelések, amelyeket Winnetou, a törzsfőnök használt, és egy épen maradt kenut is megnézhet a közönség.

A faluban indián totemeket állítottak föl, a faluszélen, karámban tizenöt póniló áll a gyerekek és felnőttek rendelkezésére.

Az indiánfalu ötletgazdája Hajduk Mrdalj zárai (Zadar) születésű bécsi üzletember, aki eddig 500 ezer eurót (148,5 millió forint) fektetett be a rakovicai indián-Disneylandbe.

A cél az, hogy az embereket visszacsalogassák a természetbe. A mobiltelefonok nem működnek, mert nincs térerő, van helyette fürdés az Ezüst tóban, íjászat, aranymosás, lasszódobás, este a tábortűznél békepipaszívás és indiántánc. A sátormoziban Winnetou-filmeket vetítenek esténként nyolc órától, de elsajátíthatják az indián arcfestés, rajzolás, kézimunka-készítés tudományát is az érdeklődők.

A sátrakban legfeljebb nyolc ember alhat, de jöhetnek a kirándulók piknikezni is. Az indiánfalu október 1-ig fogadja a látogatókat. A részletes programok elolvashatók a falu honlapján, a www.winnetouland.hr címen.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
Esterházy az Ódry Színpadon
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés