bezár
 

art&design

2009. 04. 27.
Nürnbergben 32 ezer euróért adták el Hitler két akvarelljét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két, Adolf Hitlernek tuladonított akvarellt 32 ezer euróért adtak el aukción a bajorországi Nürnbergben szombaton - közölte a nürnbergi Weidler aukciós ház.
Az interneten közzétett árverési katalógus szerint a képek aláírással és dátummal vannak ellátva. A "művészet, antikvitások és más" kategóriában kínált Gehöft (Tanya) és Hofanlage am Fluss (Folyóparti udvarház) című festmények 1914-ben készültek. Az aukciós ház április 23-i és 25-i árverésén lehetett licitálni a képekre.

A kikiáltási ár mindkét akvarellre 3500 euró volt, végül egy magángyűjtő 14 ezer, illetve 18 ezer euróért vásárolta meg - közölte az árverést bonyolító Kerstin Weidler.

A nürnbergi ház 2005-ben már adott el Hitler által festett képet, akkor az árverést bonyolító Herbert Weidler hangsúlyozta, hogy nem akarnak hasznot húzni a kép eladásából. A 11 ezer eurós vételárból származó jutalékot a fürthi zsidó múzeumnak adományozták.

Ez az aukció élénk vitát váltott ki a sajtóban, de semmilyen jogi eljárást nem lehetett és ezúttal sem lehet kezdeményezni, mert a festményeken tájképek láthatóak, politikai szimbólum nélkül.

Csütörtökön nagy érdeklődés mellett 95 ezer fontért (mintegy 32 millió forintért) kelt el Nagy-Britanniában Hitler 13 festménye. A képekért előzőleg csak 6000 font (kétmillió forint) körüli bevételt vártak - számolt be a nyugat-angliai Shropshire-ben lévő Mullock,s aukciós ház. A Ludlow-ban kalapács alá került képek 1908 és 1914 között készültek, többségük akvarell tájkép.

A későbbi náci diktátor eredetileg festő akart lenni, azonban kétszer is sikertelenül próbálkozott bejutni a bécsi művészeti akadémiára. Nehéz körülmények között tengődő művészként számos tájképet és képeslapot festett. 2006-ban Belgiumban megtalálták a diktátor 21 művét, amelyeket még az első világháború alatt festett. Az akvarelleket Angliában több mint 170 ezer euróért forintért árverezték el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

Danny Boyle: Yesterday
Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
Jonathan Levine: Csekély esély
A zuhanás sokkja a MáSzínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés