bezár
 

art&design

2009. 04. 28.
Egy Tiszát bemutató kiállítóhely tervei formálódnak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Várhatóan néhány héten belül elkészül az a tanulmány, amelynek ötletgazdái eddig egyedülálló módon mutatnák be a Tisza-völgy értékeit. A tervezet egy nagyszabású, a táj múltját, letűnt természeti értékeit is életre keltő kiállítóhelyet képzel a szőke folyó partjára.
Alig akad jelentős természeti képződmény, amelynek ne volna bemutatóhelye hazánkban. Létezik múzeum, amely közkinccsé teszi a Bakony értékeit Zircen, a Mátráét Gyöngyösön, a Balaton csodáit Keszthelyen - vagy éppen a Dunáét Esztergomban. Miért ne lehetne múzeuma a Tiszának is, mondjuk a szőke folyó fővárosában, Szolnokon?

Ez a kérdés már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a városhoz és a vidékhez ezer szállal kötődő egyik helyi civil tömörülés, a Jászkun Természetvédelmi Szervezet tagjaiban és vezetőjében. Ám a közelmúltban mutatkozott először igazán komoly esély és fogadókészség a kezdeményezés megvalósítására - vázolta az előzményeket a szervezet irányítója.

Urbán Sándor szerint az európai uniós fejlesztési források most páratlan lehetőséget kínálnak az ötlet anyagi fedezetének megteremtésére. Igaz, nem kevés pénzre volna szükség, a kiadások valószínűleg milliárdos nagyságrendre rúgnának, hiszen a javaslattevők nem pusztán egy klasszikus értelemben vett múzeum létrehozásában gondolkodnak.

- Nem csak a szűken vett folyómeder élővilágának bemutatására törekszünk. Sokkal inkább egy átfogó, a Tisza-völgy fejlődését, tájtörténetét, élővilágát és néprajzát egyaránt felölelő gyűjteményt szeretnénk kialakítani - magyarázta Urbán Sándor. - Ráadásul a múzeumokra jellemző élettelen hangulat helyett mi a lehető legnagyobb mértékben élő felületeket és világot álmodunk.

Az ötletgazdák már az ehhez illő ideális helyszínt is kinézték. Szolnok zöldövezeti városrészében, a jelenleg is pihenésre és kikapcsolódásra szolgáló Tiszaligetben bukkantak alkalmas területre. A közel háromhektáros ingatlan éppúgy otthont adhatna egy színvonalas fedett kiállítótérnek és oktatóközpontnak, mint ahogy a szabad ég alatt is megteremtené izgalmas bemutatóhelyek kialakításának lehetőségét. Az utóbbiak biztosíthatnák a tiszai ipar- és kereskedelemtörténet legfontosabb mozzanatainak újbóli életre hívását, például helyreállított hajómalom, sószállító vagy halászbárkák bemutatásával. Sőt a tervek között egy, e vidékről régen eltűnt élőhely, a láp „újjáteremtése” is szerepel. A zsombékot a közeli élményfürdő csurgalékvize táplálná - árulta el Urbán Sándor.

A Jászkun Természetvédelmi Szervezet vezetője szerint szándékukat a város vezetői is ismerik, és támogatásukról biztosították.

- A labda azonban most a mi térfelünkön pattog, mert a legutóbbi egyeztetésen megállapodtunk az érintettekkel, hogy készítünk egy részletesen kidolgozott tanulmányt. Ezt néhány héten belül szeretnénk letenni az önkormányzat asztalára, hogy azután reményeink szerint kiindulópontja lehessen egy nagyszabású, a Szolnok a Tisza fővárosa programhoz is illeszthető fejlesztés elindításának – fogalmazott Urbán Sándor.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés