bezár
 

art&design

2009. 05. 06.
Auschwitz album - kiállítás Székesfehérváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kárpátaljáról Auschwitz - Birkenauba érkező zsidó transzportokat, a koncentrációs táborban töltött első nap történéseit megörökítő, az Auschwitz Album fotóiból válogatott kiállítás nyílt kedden Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban.
Az Auschwitz Album - Rólunk, nekünk, nélkülük címet viselő tárlat 28 képpel mutatja be a Kárpátaljáról a koncentrációs táborba érkezett magyar zsidók egy napját. A felvételeket az auschwitzi SS azonosítási szolgálat két tagja készítette "német alapossággal".
    
Bár az Auschwitz Albumból hiányoznak az elgázosítások, a hullaégetések fotói, mégis ez az album a gyilkosságok legfontosabb képi dokumentuma.
    
A 200 felvételt tartalmazó albumot a kárpátaljai Bilkéről deportált Jákob család lánya, Lili találta meg egy pizsamába burkolva, 1945. április 9 -én, a Dora-Mittelbau koncentrációt tábor felszabadításakor.
    
A tulajdonában maradt fotókról 1946-ban a Prágai Zsidó Múzeumban másolatokat készítettek, s az egyik sorozat később Budapestre került. Az albumot Jákob Lili - aki 1948-ban az Egyesült Államokba emigrált, s 1999-ben ott is halt meg, - 1980-ban a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetnek adományozta.
    
A holokauszt történetének helyi, Fejér megyei vonatkozásaival kiegészített képsorozat bemutatásával a Holokauszt Emlékközpont a vidéki zsidóság elhurcoltatásának kíván emléket állítani.
    
A képsorok a deportáltak érkezését, a gyermekek, nők, betegek, idősek "válogatását", a kopaszra nyírt, egyen munkaruhás deportáltakat örökítik meg.
    
Az Auschwitz Albumból válogatott fotókat már több településen bemutatták, s a következő időszakban újabb helységekben állítják ki.
    
Bemutatásával az a cél, hogy a fiatalok megtanulják, mihez vezet a gyűlölet, a rasszizmus, a kirekesztés - hangsúlyozta a tárlat megnyitóján Székely Gábor, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke.
    
Megnyitó beszédében Balog Ibolya (Fidesz), a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Warvasovszky Tihamér (MSZP) Székesfehérvár polgármestere egyaránt az emlékezés, és az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozta.

A kiállítás május 31-ig látható, hétfő kivételével naponta 14- 18 óráig.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés