bezár
 

art&design

2009. 05. 07.
Erkölcsszépségverseny Szaúd-Arábiában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szépségversenyre készülnek Szaúd-Arábiában: 15-25 év közötti nők indulhatnak rajta, ám utcai ruhában - azaz lefátyolozottan - így nemigen lehet látni sem arcukat, sem testüket, így az egész viadal külcsínverseny helyett inkább belbecsvetélkedő.
Ezért is adják a szervezők a Morálszépe elnevezést rendezvényüknek, amely akár erkölcs- vagy lélekszépségverseny is lehetne. Az indulók abban versenyeznek, hogy melyikük elkötelezettebb a muszlim hit iránt és tiszteli jobban szüleit.

"A győztes nem szükségképpen lesz szép, mi a lélek és az erkölcs gyönyörűségével törődünk" - mondta a viadal meghonosítója, egy hölgy.
    
A start szombaton lesz, utána 10 hétig a mintegy 200 induló félrevonul és egyebek közt felfedezze bensője erejét. A versenyzők eltöltenek majd egy napot anyjukkal egy vidéki házban, hogy a zsűri - amely csakis nőkből áll - szemügyre vehesse, miként viselkednek szülőjükkel. Ezen a napon nem kell viselniük se fátylukat, se alakjukról mit sem eláruló, bő utcai ruhájukat, mivel csakis nők társaságában lesznek, és persze tévé sem közvetíti az "anyák napját" - sem.

A verseny már a második, tavaly is volt ilyen a sivatagi királyságban. Akkor 75-en indultak rajta, most csaknem háromszor annyian. Az erkölcs-szépségkirálynő csaknem 600 ezer forintnyi pénzjutalmat kap - és más díjakat -, két udvarhölgye pedig feleennyit.  

A tavalyi győztes, egy 21 éves nő azt üzeni az idei indulóknak, hogy nem a győzelem a fontos, hanem az engedelmesség a szülőknek.
    
Az arab világban mindazonáltal vannak ennél "lazább", a nyugatiakhoz hasonlóbb szépségversenyek is. Libanon a legliberálisobb, ott fürdőruhában - igaz, csupán egyrészesben (nem monokini értendő ezalatt) -, jelennek meg a versenyzők a zsűri és a közönség előtt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés