bezár
 

art&design

2009. 05. 08.
Külföldi kulturális intézetek éjszakája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesten működő külföldi kulturális intézetek mutatkoznak be ma, tehát péntekről szombatra virradóra: az első alkalommal tartandó Intézetek éjszakáján koncerteket, kiállításokat, felolvasásokat, sőt még "expressz nyelvtanfolyamokat" is rendeznek.
Az eseményt a Román Kulturális Intézet kezdeményezésére szervezték meg, ők szorgalmazták, hogy jó lenne megismertetni az emberekkel az EUNIC, azaz az Európai Nemzeti Kulturális Intézetek (European National Institutes of Culture) hálózatának létezését és jelentését - mondta el Óvári Erzsébet, a Balassi Intézet osztályvezetője.

Hangsúlyozta: a hálózat célja a kulturális intézetek összefogása, a nemzetek közötti kulturális párbeszéd erősítése a közösen létrehozott programokkal.
    
Az Andrássy út 43. alatt található Osztrák Kulturális Fórum szervezésében péntek este nyolctól éjfélig koncertek lesznek: minden órában tíz különböző országból érkezett zenész és médiaművész produkcióját lehet megtekinteni. Emellett osztrák finomságokat is kínálnak, a játékos kedvűek pedig próbára tehetik német tudásukat és nyerhetnek.
    
A Ráday utcában lévő Goethe Intézet közös hangoskönyv-hallgatásra invitálja a látogatókat, akik ezen a napon ingyenesen beiratkozhatnak a könyvtárba. Este 6 órától felolvasást és beszélgetést hallhatnak az érdeklődők Richard Wagner íróval, a moderátor Kalász Márton író lesz.

Kóstolj bele a németbe!
címmel nyelviskolai programokról tudhat meg többet a publikum, majd Európa nevet címmel interkulturális európai komédiák láthatók-hallhatók öt nyelven a filmvásznon.
    
A 70 éves Lengyel Intézet a Nagymező utca 15.-ben félóránként expressz nyelvtanfolyamokat indít, a húsz perces kurzusokon a legalapvetőbb nyelvi fortélyokat lehet elsajátítani. Emellett lengyel táncház, plakátkiállítás, a Polpo Motel koncertje, több lengyel animációs és játékfilm, valamint Krzysztof Varga és Teresa Worowska irodalmi estje szórakoztatja a publikumot Turulpörkölt címmel.
    
A Bródy Sándor utcai Olasz Kultúrintézetben a Mandolin Duó mutat be olasz műveket, a koncerten például Rossini és Edoardo Di Capua repertoárjából kap ízelítőt a közönség.
    
A Szlovák Intézet és a Camoes Intézet (a portugál nyelvközpont) közös programot szervez a Rákóczi út 15. szám alatt: a látogatók beiratkozhatnak a portugál nyelvközpontba, filmet nézhetnek, gyönyörködhetnek a Zólyomi Hegylakók népi együttes táncában, de szlovák rövidfilmeket is láthatnak.
    
A Toldi moziban The Radical címmel Anres Maimik és Rain Tolk filmje, majd I was there címmel a Rene Vilbre rendezte mozgókép látható az Észt Intézet programjaként, a Merlin Színházban a Kriminaalne Elevant észt dzsesszzenekart hallhatja a közönség este 10 órától.
    
Közösen szervez programot a kecskeméti székhelyű dán intézet, a Balassi Intézet és a Román Kulturális Intézet az Izsó utcában, ahol Sten Borsting kerámia kiállítása mellett textiltárlat, valamint dán, román, magyar Jazzmozdony szórakoztatja a publikumot a román bor, dán sör és magyar pogácsa kíséretében.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Julian Fellowes: Downton Abbey
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés