bezár
 

art&design

2009. 05. 10.
Városünnep Miskolcon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Miskolc az eltelt egy évszázad alatt kereskedővárosból ipari várossá vált, a rendszerváltást követően azonban összeomlott az ipar, a kohászat, a bányászat; új arculat kialakulása kezdődött meg, Miskolc átalakulása közepén tart - mondta Káli Sándor, a város polgármestere az önkormányzat ünnepi közgyűlésén, vasárnap.
Miskolc száz évvel ezelőtt, 1909. május 11-én kapta meg Ferencz József osztrák császár és magyar király címeres kiváltságlevelével az önálló törvényhatósági jogokat.  
   
Káli Sándor úgy fogalmazott: Miskolc mindig hitt a jövőjében, és bár a jelenlegi gazdasági válság hatványozottan sújtja a várost, s az utóbbi évek jelentős fejlődése talán lassul, de nem áll meg.
    
A Miskolci Nemzeti Színházban tartott ünnepi közgyűlésen Miskolc díszpolgára lett Kiss János István nyugalmazott főosztályvezető és Sír László, a Miskolci Szimfonikus Zenekar nyugalmazott igazgatója. Pro Urbe-díjat kapott Lehotka Gábor orgonaművész, Bihall Tamás, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, Radványi Gáspár osztályvezető főorvos, illetve posztumusz Kelemen István, a város volt főépítésze.
    
A centenárium alkalmából két kiadvány jelent meg: a Miskolc az önálló törvényhatósági joggal felruházott város 1909-2009 című kötet, Dobrossy István történész szerkesztésében, valamint a Miskolc Máskép(p) című könyv, amely Bócsi Krisztián és a francia Mathilde Mestrallet fotóival mutatja be a várost.
    
Miskolc 1992 óta ünnepli az évfordulót, a város napjához kapcsolódóan számos kulturális eseményt tartanak, a rendezvényeket hétfőn esti tűzijáték zárja.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Frédéric Tellier: A tűzön át
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés